Etäopetus ja digitaalinen tasa-arvo : verkko-oppimisen vaikutukset oppimisen esteitä kohtaavien korkeakouluopiskelijoiden oppimiseen - Raatikainen, Juha-Petteri (2024)
Koulutuksen digitalisaatioon tukeutuvasta etänä tapahtuvasta verkko-oppimisesta on tullut nopeasti keskeinen osa suomalaista koulutusjärjestelmää. Oppimisen teknologioiden ja verkko-oppimisen on ennustettu tuovan paljon hyötyjä erilaisten opiskelijoiden oppimiseen, mutta teknologian tarjoamat mahdollisuudet eivät kuitenkaan todellisuudessa ole aina kaikkien saatavilla. Verkko-oppimisen vaikutuksia erityisesti oppimisen esteitä kohtaavien korkeakouluopiskelijoiden oppimiseen on tutkittu toistaiseksi vähän ja tämän tutkimuksen avulla pyrittiinkin selvittämään, kuinka eri lähteissä ennustetut verkko-oppimisen hyödyt ja toisaalta lähdemateriaalissa havaitut haitat toteutuvat käytännössä. Tavoitteena oli lisätä tietoa verkko-oppimisen vaikutuksista esteitä kohtaavien opiskelijoiden oppimiseen ja edelleen digitaalisen tasa-arvon toteutumiseen. Tutkimus suoritettiin keräämällä ja ryhmittelemällä lähdemateriaalissa havaittuja verkko-oppimisen hyötyjä ja haittoja, ja vertaamalla niitä suomalaisissa korkeakouluissa opiskelevien oppimisen esteitä kohtaavien opiskelijoiden kokemuksiin. Tutkimukseen osallistuneet opiskelijat vastasivat kyselylomakkeeseen, jonka lisäksi osaa heistä haastateltiin. Tutkimuksen tuloksista selvisi, että erityisesti verkko-oppimisen hyötyihin yhdistetty joustavuus tuki opiskelijoiden oppimista ja vaikutti positiivisesti saavutettavuuteen, osallisuuteen sekä edelleen digitaalisen tasa-arvon toteutumiseen. Opiskelun koettiin verkko-oppimisen ansiosta myös osittain nopeutuneen ja tehostuneen, jonka lisäksi yhteistyö muiden opiskelijoiden kanssa koettiin oppimisen teknologioiden ansiosta helpommaksi. Sen sijaan opiskelijoiden ja opettajien välinen vuorovaikutus oli opiskelijoiden mielestä etäopetuksessa vaikeampaa. Tulosten perusteella verkko-oppimiseen liittyvät haitat, kuten häiriötekijöiden määrän lisääntyminen vaikuttivat negatiivisesti erityisesti nuorempien opiskelijoiden oppimiseen sekä niiden opiskelijoiden oppimiseen, joilla oli diagnosoitu tarkkaavaisuushäiriö. Digitaalisen tasa-arvon näkökulmasta tuloksissa huolestuttavaa oli, että verkko-oppimisen hyötynä ennustettu yksilöllistäminen ei opiskelijoiden mielestä toteudu käytännössä ja tukea on huonosti saatavilla. Digitalisaatioon tukeutuva ja teknologiaa hyödyntävä verkko-oppiminen mahdollistaa kyllä opiskeluun osallistumisen oppimisen esteistä huolimatta, mutta mm. yksilöllistämiseen liittyvien puutteiden takia tasa-arvo toteutuu vain osittain.