New Waves : possibilities and problems of broadcasting expressed in British radio magazines from 1922 to 1929 - Helminen, Paul (2024)
Yleisradiotoiminta alkoi Iso-Britanniassa vuonna 1922, kun radiotoimintaa hallinnut postilaitos myönsi monopoliaseman vastaperustetulle British Broadcasting Companylle. Tarjoamalla koko kansalle viihdettä, sivistystä ja uutisia riippumatta heidän yhteiskuntaluokastaan tai sijainnistaan, BBC:llä oli suuri vaikutus Iso-Britannian kulttuuriin ja yhteiskuntaan jo ensimmäisien toimintavuosiensa aikana. Radion potentiaalisista hyödyistä ja ongelmista sen kaikilla osa-alueilla käytiin runsaasti keskustelua harrastelijoiden, julkisuuden henkilöiden sekä tavallisten ihmisten keskuudessa. Pro gradu -tutkielmassani olen käsitellyt mentaalihistorian näkökulmasta radiosta kirjoitettuja näkemyksiä käyttäen kahta 1920-luvun radiolehteä, The Radio Timesia ja Wireless World and Radio Reviewiä, pääasiallisena tutkimusaineistonani. The Radio Times oli BBC:n oma julkaisu, joka oli suunnattu suurelle yleisölle, kun taas Wireless World and Radio Review oli pääasiassa harrastelijoille tarkoitettu julkaisu. Lehdistä hyödynnetty aineisto koostuu pääosin artikkeleista, uutisista sekä lukijoiden mielipidekirjoituksista vuosien 1922 ja 1929 väliseltä ajanjaksolta. Aineistossa esiintyvät erilaisten ihmisryhmien mentaliteetit radiota kohtaan ilmenivät lehtien sivuilla ilmaistuina reaktioina ja mielipiteinä teknologian laajenevaa aluevaltausta kohtaan. BBC:n toiminta sai suurelta yleisöltä pääasiassa positiivisen vastaanoton, jota heijasti useiden pienempien ryhmien, kuten viihde-alan ja uutistoimistojen osoittama vastustus.