Tiedon esitysjärjestyksen vaikutus päätöksentekoon - Hännikäinen, Laura (2024)
Ihmisen ja tietokoneen välisessä vuorovaikutuksessa käyttöliittymä on yksi keskeinen työkalu päätöksenteon tukena. Laadukkaalla käyttöliittymäsuunnittelulla voidaan auttaa käyttäjää tekemään laadukkaampia ja nopeampia päätöksiä. Tässä tutkielmassa haluttiin selvittää tiedon esitysjärjestyksen ja epävarmuustiedon esittämisen vaikutusta päätöksentekoon käyttöliittymäkontekstissa. Lisäksi tutkimuksessa haluttiin selvittää palkitsemisen vaikutusta päätöksentekoon vertaamalla kahden eri koehenkilöryhmän suorituksia keskenään. Tutkimusongelmalle muodostettiin seuraava päätutkimuskysymys: Miten tiedon esitystapa vaikuttaa päätöksentekoon? sekä kaksi alatutkimuskysymystä: Onko tiedon esittämisjärjestyksellä merkitystä päätöksenteossa? Onko tiedon epävarmuuden esittämisellä merkitystä päätöksenteossa? Tutkimus toteutettiin kuvitteellisessa käyttöliittymässä, jossa koehenkilöt suorittivat itsenäisesti erilaisia päätöksentekotehtäviä. Tehtävissä varioitiin erilaisia tiedon esitystapoja ja tiedon esitysjärjestystä. Tulokset analysoitiin r-ohjelmistolla ja niistä luotiin monitasomalli. Saatujen tulosten perusteella tiedon esitysjärjestyksellä on merkitystä päätöksenteon nopeuteen ja päätöksenteon oikeellisuuteen. Lisäksi saatujen tulosten perusteella esitysmäärällä on merkitystä päätöksentekoon kuluvaan aikaan, mutta ei päätöksenteon oikeellisuuteen. Tulokset antoivat vastauksia alussa esitettyjen tutkimuskysymyksen tueksi: epävarmuustieto ensin esitettynä johtaa sekä nopeampiin, että parempiin päätöksiin.