Kyberturvallisuuden nykytila ja uhat elintarvikehuoltovarmuudessa - Oksanen, Tommi (2024)
Tutkimuksessa perehdytään elintarvikeketjun ja sen osien: alkutuotannon, elintarviketeollisuuden ja elintarvikelogistiikan kyberturvallisuuden nykytilaan. Tämän lisäksi selvitetään kyberuhkien mahdollista vaikutusta tunnistettuihin elintarvikeketjun kriittisiin vaiheisiin ja tuotantoihin sekä miten uhat toteutuessaan merkittävästi vaikuttaisivat elintarvikehuoltovarmuuden kokonaisuuteen. Elintarvikehuoltovarmuus on laaja käsite, ja tutkimuksessa pitäydytään kotimaisessa elintarvikealassa. Elintarvikkeiden tuotannon kannalta kriittiset tuotantopanokset on rajattu tutkimuksen ulkopuolelle. Tutkimuksessa toteutettiin laaja kirjallisuuskatsaus elintarvikealan kyberturvallisuuteen liittyvään aineistoon. Tutkimuksen empiirisessä osiossa tehtiin maitotiloille kyberturvallisuustilannetta ja -kulttuuria kartoittava kysely ja lisäksi asiantuntijoiden teemahaastatteluilla selvitettiin elintarvikealan kybertilannetta. Kerätyn aineiston perusteella tunnistettiin kyberhyökkäykselle alttiit elintarvikeketjun kriittiset järjestelmät. Asiantuntijoiden haastattelujen ja muun aineiston perusteella arvioitiin mahdollisten kyberhyökkäyksien vaikutukset elin-tarvikehuoltovarmuuden kokonaisuuteen. Tutkimuksen tulokset vahvistavat aikaisempien tutkimuksien näkemyksen alkutuotannon tilojen heikosta kyberturvallisuustilanteesta. Alkutuotantoon tehtyjen kyberhyökkäysten vaikutus jäisi kuitenkin nykytilanteessa pieneksi elintarvikehuoltovarmuuden kokonaisuudessa. Alkutuotannon kehitys kohti suurempia ja automatisoituja tiloja edellyttää jatkossa vahvempaa kyberosaamista, jotta elintarvikehuoltovarmuus ei vaarantuisi. Kriittiset ja suurimmat elintarvikeyritykset ovat valveutuneita kyberturvallisuuden osalta. Näitä yksittäisiä yrityksiä vastaan tehdyillä kyberhyökkäyksillä olisi mahdollista häiritä elintarvikehuoltovarmuutta osittain ja tuoteryhmäkohtaisesti. Elintarvikelogistiikka on kokonaisuuden kannalta kaikista kriittisin. Kyberhyökkäys erittäin keskittynyttä ja automatisoitua logistiikkaa kohtaan voi onnistuessaan aiheuttaa merkittävää haittaa elintarvikehuoltovarmuudelle. Elintarvikealan kyberturvallisuudessa on vielä paljon kehitettävää. Kyberturvallisuuteen liittyvät toimintatavat, prosessit, valvonta ja omavalvonta tulisi saada samalle tasolle, kuin miten ruokaketjuun liittyvä elintarviketurvallisuus on hoidettu.