Lopettamisen syyt lasten ja nuorten urheiluseuraharrastamisessa - Vuoltee, Monika (2024)
Tämän kandidaatintutkielman tavoitteena on selvittää syitä lasten ja nuorten drop out -ilmiölle urheiluseuraharrastamisessa. Tutkimustehtävä on rajattu lapsiin ja nuoriin, sillä drop out -ilmiö, eli urheiluseuraharrastuksen lopettaminen, on yleistä näissä ikäluokissa. Tutkielmassa käytettyjen tutkimusten osallistujien ikä on vaihdellut 6-vuotiaista aina 24-vuotiaisiin asti. Suomessa urheiluseuratoiminnalla on pitkät perinteet ja ne ovat tärkeä osa suomalaista liikuntakulttuuria. Urheiluseuroilla on tärkeä rooli lasten ja nuorten liikkumisen ja sosiaalisten suhteiden mahdollistajana, sillä lähes 60 prosenttia suomalaisista lapsista ja nuorista harrastaa seurassa (Blomqvist ym. 2023, 91). Aiheesta on tehty tutkimuksia enemmän kansainvälisesti kuin Suomessa ja urheiluseuraharrastuksen lopettamisen syitä on tutkittu esimerkiksi yleisellä tasolla sekä eri lajien osalta.