Effect of ovarian hormones on microRNA signaling in response to acute bout of exercise in female rats : focus on extracellular vesicles as signal carrier - Maja, Anni (2024)
Menopaussi voi aiheuttaa naisille negatiivisia muutoksia terveyteen. Menopaussin aikaisella liikuntaharjoittelulla on todettu olevan positiivinen vaikutus terveysvaivoihin, mutta yksin se ei riitä estämään terveydessä tapahtuvia haitallisia muutoksia. Siksi on tärkeää tutkia, muuttuuko systeeminen vaste liikunnalle menopaussin yhteydessä, sekä millaisia vaikutuksia näillä muutoksilla on kudostasolla. Viestin välittäjinä solunulkoisilla vesikkeleillä (EV) on tärkeä rooli, kun taas mikro-RNA:t (miR) ovat merkittäviä geenien säätelyssä. Yhdessä ne ovat sekä olennainen osa kudosten välisessä vuorovaikutuksessa että sopeutumisessa harjoitteluun. Tämän tutkimuksen tarkoitus on selvittää ensinnäkin sitä, vaikuttaako naarasrottien munasarjojen poistolla aikaansaatu munasarjahormonien puute akuuttiin liikuntavasteeseen ja toiseksi sitä, havaitaanko muutoksia kudostasolla maksan proteiinien ilmentymisessä. Tutkimuksessa eristettiin plasmasta EV:t käyttäen ultrasentrifugointia ja kokoerottelukromatografiaa, joista eristettiin RNA, sekä tehtiin miR kirjastot. Kirjastot sekvensoitiin ja tuloksia vertailtiin etsien eroja EV:iden miR kuormissa ryhmien välillä. Lisäksi maksan kudosnäytteistä tehtiin Western Blot proteiinien ilmentymistasojen muutosten selvittämiseksi. Tutkimuksessa havaittiin muutoksia kahden ryhmävertailun miR kuormassa. Ensimmäinen vertailu kertoi, vaikuttiko munasarjojen poisto miR signalointiin, jossa yhdeksän miR:n ilmentymistaso oli muuttunut merkittävästi. Näistä let-7g-5p, miR-100-5p ja -145-5p havaittiin olevan yhteydessä tyypin 2 diabeteksen signalointireittiin. Toisessa vertailussa selvitettiin, oliko akuutilla liikuntasuorituksella vaikutusta miR:iden signalointiin. Tässä vertailussa havaittiin, kolmen miR:n merkittävästi muuttunut ilmentymistaso. Näistä miR-100-5p todettiin olevan yhteydessä MAPK signalointireittiin, jonka tiedetään liittyvän harjoitteluun. Tarkastellessa akuutin liikuntasuorituksen vaikutusta miR signalointiin munasarjojen poiston jälkeen ryhmien välillä ei nähty muutosta miR:issa. Myöskään maksan proteiinien ilmentymisessä ei löydetty merkitseviä muutoksia. Tulosten perusteella voidaan päätellä, että estrogeenin puute estää naarasrotilla akuutin liikunnan aiheuttaman vasteen miR signaloinnissa, joka tukee aiemmin havaittua löydöstä naisilla.