Sävelten voima : musiikin vaikutukset aivojen plastisuuteen ja pitkäkestoiseen muistiin - Paakki, Anna (2024)
Musiikilla on vahva vaikutus ihmisiin iästä riippumatta ja musiikin kuuntelu voi nostaa mieleen tiettyjä tapahtumia, paikkoja tai ihmisiä, joihin sen luomat tunneyhteydet liitetään. Musiikki voi toimia tietynlaisena muistamista vahvistavana elementtinä, jota moni hyödyntää opiskellessaan jotain uutta tai halutessaan palata muistoissaan johonkin tiettyyn tapahtumaan elämässään. Tämän tutkielman tavoitteena on syventää ymmärrystä siitä, millä tavoin musiikki vaikuttaa pitkäkestoisen muistin toimintaan ja sitä, miten nämä vaikutukset näkyvät aivotasolla. Tutkielmassa perehdytään siihen, mitkä elementit musiikissa vahvistavat muistiprosesseja, ja miten musiikin avulla voidaan edistää aivojen plastisuutta ja muistinmuodostusta. Tavoitteena on myös selvittää millainen rooli erilaisilla musiikillisilla piirteillä ja musiikin herättämillä emootioilla on siihen, miten tieto säilyy pitkäkestoisessa muistissa. Selvittämällä miten aivomme reagoivat musiikkiin, voimme saada tietoa aivoalueiden välisistä yhteyksistä ja siitä, miten aivojen plastisuutta voidaan tukea. Tämä voi tarjota tarkempaa ymmärrystä musiikin luomasta kognitiivisestä hyödystä, josta voi puolestaan olla apua esimerkiksi muistisairaiden hoidossa tai uudenlaisten oppimismenetelmien kehittämisessä. Tutkielma toteutetaan teoreettisella tutkimusotteella ja sen menetelmänä on narratiivinen kirjallisuuskatsaus. Aineisto koostuu musiikkipsykologian, neurotieteiden ja musiikin kognitiotieteiden aiemmista tutkimuksista, joista tehdään yhteenvetoa ja tuodaan esiin aiheen kannalta tärkeimpiä havaintoja. Aiemman kirjallisuuden perusteella voidaan todeta, että musiikissa on useita eri piirteitä, jotka aktivoivat aivojen muistitoimintoja automaattisesti, ja kehittävät oppimiskyvyn, muistin ja tarkkaavaisuuden taitoja sekä auttavat niiden parempaa säilymistä aivoissa. On havaittu, että muistiprosessiin vaikuttavat musiikilliset piirteet kuten rytmi ja sävelkorkeus, ja myös musiikillisten rakenteiden säännöllisyys auttaa pitkäkestoista muistia varastoimaan tietoa ja palauttamaan sitä mieleen. Myös emootiot toimivat vahvistavana tekijänä musiikin ja muistojen välillä, ja aiempien tutkimusten perusteella samat piirteet musiikissa assosioidaan sekä sen emootioita että muistoja herättäviin vaikutuksiin.