Kehonkoostumuksen ja fyysisten suorituskykytestien tulosten väliset yhteydet naisjalkapalloilijoilla - Harjunen, Mirva (2024)
Naisten jalkapallo on kehittynyt viime vuosina merkittävästi ja kehitys näkyy myös pelin fyysisten vaatimusten nousuna. Korkeammalla kilpailullisella tasolla pelaavat pelaajat ovat useilta eri fyysisen suorituskyvyn osatekijöiltä edellä alemmalla tasolla pelaavia. Kehonkoostumuksen tiedetään olevan yhteydessä parempaan suorituskykyyn useissa eri lajeissa, mutta naisjalkapalloilijoilla tutkittua tietoa on vielä varsin vähän. Aiemmissa tutkimuksissa on saatu osittain epäjohdonmukaisia tuloksia, mutta tulokset viittaavat siihen, että kehonkoostumus voi olla yhteydessä parempaan fyysiseen suorituskykyyn. Tämän kandidaatintutkielman tavoitteena oli selvittää, onko A-maajoukkuepelaajien (AM) ryhmän ja Kansallisen liigan (KL) pelaajien ryhmän välillä eroja fyysisten suoritustestien tuloksissa ja kehonkoostumuksessa sekä onko fyysisten suorituskykytestien tulosten ja kehonkoostumusmuuttujien välillä yhteyttä.