North-South Power Dynamics in United Nations Climate Change and Gender Equality Discourse - Antikainen, Noora (2024)
Pohjaten Foucault’laiseen tulkintaan tiedon ja vallan suhteesta sekä Fergusonin teoriaan kehityskoneistosta (deve lopment apparatus), ja suhtautuen kriittisesti niin ikään ilmastonmuutokseen, sukupuoleen kuin kehitykseen, tut kielma selvittää kriittisen diskurssianalyysin keinoin, kuinka YK:n tuottamat ilmastonmuutosta, sukupuolten välistä tasa-arvoa ja kehitysinterventiota koskevat diskurssit uusintavat globaalin pohjoisen ja etelän välistä epätasa-arvoista valtasuhdetta. Tutkimuksessa löytyi kolme vastuuseen liittyvää päädiskurssia: (1) Vastuun välttely / sivuuttaminen, (2) Vastuun ottaminen sekä (3) Vastuun langettaminen. (2) Vastuun ottamisen diskurssi koostuu kahdesta aladiskurssista: (2.1) Alarmistinen / Pakkodiskurssi, jossa naiset saavat uhrin subjektiposition, sekä (2.2) Velvollisuus / Auktoriteettidis kurssi, jossa YK saa suojelijan / pelastajan subjektiposition. (3) Vastuun langettamisen diskurssissa naiset saavat myös toisen, muutosvaikuttajan subjektiposition. Tutkimuksessa havaittiin, että (1) Vastuun välttelyn / sivuuttamisen diskurssi ylläpitää passiivisesti pohjoisen ja ete län välistä epätasa-arvoista valtasuhdetta vältellen aihetta ilmastonmuutoksen syistä ja aiheuttajista, sekä siirtämällä huomiota pois suurimmasta syyllisestä, kun taas (2) Vastuun ottamisen diskurssi uusintaa tehokkaasti etelän riippu vuutta pohjoisesta tyrkyttämällä kehitysinterventiota etelään. (3) Vastuun langettamisen diskurssi, taas, nimensä mu kaisesti, langettaa kieroutuneesti vastuun ilmastonmuutokseen sopeutumisesta, sekä kehitystavoitteiden saavuttami sesta, suurimmalle kärsijälle, etelän naisille. Tapa, jolla diskurssit uusintavat globaalin pohjoisen ja etelän epätasa-arvoista valtadynamiikkaa, on esimerkki siitä, kuinka käsitteellisen kehityskoneiston (conceptual development apparatus) hyväntahtoisella kehitystyöllä, tiedon tuotannon muodossa, voi olla piileviä, tahattomia ja haitallisia seurauksia, jotka uusintavat alistussuhteita ja tosiasi assa palvelevat vallassa olevien etua.