Mielekästä oppimista verkossa? : Jyväskylän avoimen yliopiston opiskelijoiden kokemuksia verkko-opiskelusta - Hytinkoski, Pekka (2004)
Tässä tutkimuksessa paneudutaan avoimen yliopiston kasvatustieteen ja aikuiskasvatuksen perusopintojen, kasvatustieteen aineopintojen sekä kasvatustieteen pedagogisten perusopintojen verkko-opiskelijoiden kokemuksiin verkko-opiskelusta ja sen mielekkyydestä. Mukana tutkimuksessani oli myös ns. kasvatustieteen perusopintojen verkkotutorryhmä, joka opiskeli yhdessä verkossa lähes koko lukuvuoden. Aineistonani tässä tutkimuksessa hyödynnän edellä mainittuihin Jyväskylän avoimen yliopiston opintojen verkko-opetukseen lukuvuonna 2001-2002 osallistuneiden opiskelijoiden kokemuksia, joita olen selvittänyt verkko-kyselylomakkeen avulla. Verkko-opetusta koskevia kehitysstrategioita ja opetussuunnitelmia julkaistaan yhä kiihtyvämmällä tahdilla ja viime vuosien aikana myös suomalainen verkko-opetuksen tutkimus on vakiinnuttanut joitakin tutkimuskäytäntöjään. Omana pyrkimyksenäni oli tarkastella verkko-opetusta kuitenkin erityisesti opiskelijan näkökulmasta. Halusin selvittää millaista on opiskella verkossa. Erityisesti minua kiinnosti, voiko verkossa oppiminen olla myös mielekästä. Vertailin myös lähes koko lukuvuoden verkossa opiskelleiden verkkotutorryhmäläisten kokemuksia lyhyemmillä ja yksittäisillä verkkokursseilla opiskelleiden vastaaviin. Tutkimusaineistoni oli sekä kvalitatiivista että kvantitatiivista ja tilastollisten testien ja laadullisten luokittelujen avulla verkossa opiskelu näyttäytyi melko myönteisenä ja jännittävänä kokemuksena. Aineistosta nousi yhtä aikaa hyvin esiin verkko-opetuksen yhteistoiminnallinen ja konstruktivistinen ulottuvuus. Toisaalta edellisen eräänlaisena vastavoimana esille nousi myös suorituskeskeinen ja mekaaninen oppimisen ulottuvuus. Kiinnostava havainto oli myös se, että pitkäaikaisesti verkossa opiskelleet kokivat myös eräänlaista verkkoväsymystä, jonka kautta he kokivat verkko-opiskelun melko raskaana ja ei–mielekkäänä. Myös opettajan suuri vastuu verkko-opetuksessa tuli voimakkaasti näkyviin.