Tekoälyn vaikutukset controllerin rooliin - Virtanen, Laura (2024)
Tässä pro gradu -tutkielmassa tarkastellaan tekoälyn vaikutuksia controllerin rooliin ja työtehtäviin. Tutkimuksen tavoitteena on analysoida, miten controllerit kokevat, että tekoäly on vaikuttanut heidän rooliinsa, sekä miten he uskovat tekoälyn vaikuttavan heidän rooliinsa tulevaisuudessa. Lisäksi tarkastellaan tekoälyn vahvuuksia, heikkouksia, mahdollisuuksia ja uhkia controllerin roolin näkökulmasta. Controller-nimikkeellä viitataan johdon laskentatoimen ammattilaisiin, joiden roolit ja työtehtävät ovat monipuolisia ja dynaamisia. Muiden tekijöiden ohella digitalisaatio ja uudet teknologiat, kuten tekoäly, vaikuttavat controllerien roolin ja työtehtävien kehitykseen. Tämä muutos voi tarjota uudenlaisia mahdollisuuksia, samalla tuoden mukanaan myös potentiaalisia uhkia. Tekoäly viittaa tietokonejärjestelmiin, jotka kykenevät suorittamaan tehtäviä, joiden ratkaiseminen edellyttää perinteisesti ihmisen älykkyyteen liitettyjä ominai-suuksia. Tutkimusote on kvalitatiivinen, ja tutkimus toteutettiin controllereille suunnatuilla puolistrukturoiduilla teemahaastatteluilla, joita suoritettiin kuusi kappaletta. Aineiston analysoinnissa hyödynnettiin laadullista aineistolähtöistä sisällönanalyysia ja SWOT-nelikenttäanalyysia, joita täydennettiin osittain myös määrällisellä tarkastelulla. Tutkimuksessa onnistuttiin löytämään havaintoja ja vastauksia kaikkiin tutkimuskysymyksiin. Tutkimustulosten perusteella controllerin roolin muutos tunnistetaan, mutta tekoälyn vaikutukset muutokseen arvioidaan toistaiseksi vähäisiksi. Tekoälyn uskotaan kuitenkin muuttavan controllerin roolia ja työtehtäviä tulevaisuudessa, mahdollistaen keskittymisen korkeampaa lisäarvoa tuottaviin tehtäviin sekä luoden monipuolisempia osaamistarpeita. Lisäksi tutkimustulokset tarjoavat havaintoja kaikille SWOT-analyysin osa-alueille.