Effort expectancy in password manager adoption - Massa, Ilari (2024)
Suurin osa verkkosivuista sekä verkkopalveluista käyttävät salasanaa todennustapana. Tämä aiheuttaa ongelman, jossa ihmisillä on kasvava määrä salasanoja hallittavana. Pärjätäkseen salasanojen kanssa, ihmiset uudelleenkäyttävät salasanoja tai käyttävät helposti muistettavia salasanoja. Nämä strategiat ovat yleensä epäluotettavia ja jättävät ihmiset alttiiksi tietovuodoille sekä yleisille haavoittuvuuksille. Yksi mahdollinen keino ratkaista jatkuvasti kasvavan salasanamäärän ongelma on salasanahallinta ohjelmien laajempi käyttöönotto. Salasanan hallintaohjelma helpottaa salasanojen hallintaa sekä auttaa uusien salasanojen luonnissa. Pääväestö ei kuitenkaan ole alkanut omaksumaan salasananhallinta ohjelmia. Tutkimusta aiheesta on toteutettu paljon ja se keskittyy enimmäkseen luottamukseen sekä tietoturvaan. Odotettua vaivannäköä on tutkittu hyvin vähän, vaikka se usein esiintyykin syynä miksi henkilö ei halua käyttää salasanan hallintaohjelmaa. Tämä tutkimus pyrkii selvittämään odotettua vaivannäköä salasanan hallintaohjelman omaksumisessa ei-käyttäjän perspektiivistä. 14 osallistujaa haastateltiin teemahaastattelua käyttäen, jonka jälkeen haastattelut analysoitiin temaattisella analyysillä. Tulokset viittaavat, että odotettu vaivannäkö on yhä tärkeä huolenaihe ei-käyttäjille sekä eri ihmisryhmät odottavat eri asioiden olevan vaivalloisia. Tämän tutkimuksen tuloksia voi käyttää salasanan hallintaohjelmien markkinointiin ei-käyttäjille.