Lohkoketjuteknologian käyttö toimitusketjuissa - Ahola, Aleksi (2024)
Toimitusketjut ja niiden hallinta ovat nousseet yhä tärkeämpään rooliin organisaatioiden toiminnassa ja toimitusketjun hallintaan etsitään yhä tehokkaampia ratkaisuja. Lohkoketjuteknologian on ennustettu olevan yksi mahdollinen toimitusketjun hallinnan tehostaja, sillä lohkoketjuteknologian ominaispiirteet, kuten läpinäkyvyys ja muuttumattomuus, sopivat toimitusketjun hallinnan haasteiden, kuten jäljitettävyyden tehostamiseen. Lohkoketjuteknologia on kuitenkin ollut yksi puhutuimmista uusista teknologioista jo lähes vuosikymmenen ajan, eikä se ole vielä levinnyt laajasti toimitusketjun hallinnan työkaluksi. Tämän takia on aiheellista tutkia, mitä hyötyjä lohkoketjuteknologian käytöstä toimitusketjun hallinnalle on, sekä minkälaisia ongelmia tai haasteita se luo. Tässä tutkielmassa tutustutaan järjestelmällisesti lohkoketjuteknologian sekä toimitusketjun hallinnan käsitteistöön ja ominaisuuksiin, jonka jälkeen keskitytään tutkimaan lohkoketjuteknologian käytön luomia hyötyjä toimitusketjun hallinnassa, sekä sen aiheuttamia haasteita ja ongelmia. Tarkoituksena on tutkia kattavasti sekä hyötyjä että haasteita ja ongelmia, jotta saadaan parempi käsitys lohkoketjunteknologian soveltuvuudesta toimitusketjun hallintaan, sekä mahdollisuus kehittää ratkaisuja haasteiden ja ongelmien poistamiseen. Tutkielma toteutettiin kuvailevana kirjallisuuskatsauksena, koska tutkimusaihe sivuuttaa myös muita tieteenaloja, sekä koska tutkimusaihe on kohtalaisen tuore. Kirjallisuuskatsauksen tuloksena havaittiin, että lohkoketjuteknologiaa voidaan käyttää ratkaisuna toimitusketjun hallinnan haasteisiin ja tehostamaan toimitusketjun hallintaa, parantamalla jäljitettävyyttä ja turvallisuutta, sekä ehkäisemällä korruptiota ja vähentämällä keskitettyä informaation hallintaa. Tutkielmassa havaittiin kuitenkin myös, että lohkoketjuteknologian käyttö toimitusketjun hallinnassa saattaa aiheuttaa erilaisia ongelmia ja haittoja toimitusketjulle ja siinä toimiville organisaatioille, kuten implementaation ja ylläpidon kustannukset ja haasteet, kestävyyteen liittyvät ongelmat, sekä sääntelyihin ja lohkoketjun hallinnointiin liittyvät ongelmat.