Jatkuvuuden hallinnan kehittäminen : pienten yritysten näkökulma ja pilvipalveluiden erityispiirteet - Jaakkola, Anssi (2024)
Jatkuvuuden hallinta ja varautuminen ovat nousseet yhteiskunnalliseen keskusteluun viime vuosina. Aiheen ajankohtaisuudesta huolimatta jatkuvuuden hallintaa on tutkittu vain vähän pienten yritysten näkökulmasta. Samanaikaisesti pienet yritykset hyödyntävät keskeisissä liiketoiminnoissaan yhä enemmän pilvipalveluita, joten niiden jatkuvuuden hallinnan erityispiirteitä tulisi tutkia tarkemmin. Tämä tutkielma pyrkii täyttämään edellä mainittuja tutkimusaukkoja. Tutkielmassa selvitettiin kirjallisuuskatsauksen ja empiirisen tutkimuksen avulla pienten suomalaisyritysten jatkuvuuden hallinnan tilaa ja haasteita. Lisäksi tutkielmassa kartoitettiin pilvipalveluihin liittyvää jatkuvuussuunnittelua kyseisissä yrityksissä, sekä selvitettiin millaisia asioita yritykset arvostavat pilvipalveluita koskevassa jatkuvuussuunnitelmassa. Tutkimuksen tulokset osoittavat, että jatkuvuuden hallinta ymmärretään pienyrityksissä monin eri tavoin ja siihen liittyviä toimia toteutetaan vaihtelevasti. Jatkuvuuden hallinta on pienissä yrityksissä keskittynyt fyysisen omaisuuden suojaamiseen ja henkilöstöriskeihin varautumiseen. Jatkuvuuden suunnittelu on pääosin sanallista ja intuitioon perustuvaa toimintaa: systemaattista riskien kartoittamista ja jatkuvuuden säännöllistä tarkastelua toteutetaan pienissä yrityksissä harvoin. Nykyiset ohjeet ja standardit koetaan pienille yrityksille soveltumattomiksi, eikä niitä siksi ollut hyödynnetty jatkuvuuden hallinnan toteuttamisessa. Lisäksi tutkielmassa selvisi, että digitaaliseen omaisuuteen tai työkaluihin kohdistuvia riskejä ei osata pienissä yrityksissä arvioida tai ottaa huomioon: esimerkiksi pilvipohjaiset IT-ratkaisut koetaan pääosin pelkästään jatkuvuutta parantavina tekijöinä, ilman että niiden jatkuvuusvaikutuksia on arvioitu. Edelleen tutkimuksessa havaittiin, että pienissä yrityksissä ei ole ammattitaitoa arvioida pilvipalveluihin liittyvän jatkuvuuden hallinnan riittävää tasoa, ja resurssien vähäisyyden takia aihetta ei ole voitu kattavasti käsitellä. Pienet yritykset arvostaisivatkin tutkimuksen mukaan helppokäyttöistä, opastavaa mallia pilvipalveluiden jatkuvuuden hallinnan toteuttamiseen. Mallin tulisi olla lisäksi päivittyvä ja helposti saatavilla uudelleen tarkastelua varten.