Taustamusiikki ravintolatyöntekijöiden motivaation ja hyvinvoinnin tukena - Sahlberg, Elina (2024)
Taustamusiikilla luodaan usein tunnelmaa, atmosfääriä ja sillä voidaan ylipäätään ja herättää asiakkaissa erilaisia tunteita. Asiakkaiden lisäksi taustamusiikilla on huomattavia vaikutuksia myös työntekijöihin, joihin keskityn omassa tutkielmassani. Nyky-yhteiskunnassa erityisesti työhyvinvointi sekä motivaationaaliset näkökulmat on otettava huomioon, sillä menestyksekäs ja tuottava ilmapiiri on työntekijöitä motivoivaa ja sitä kautta työnantajan näkökulmasta tuloksellinen elementti. Työntekijät ravintola- alalla kohtaavat jokainen päivä erilaisia haasteita työssään, jolloin tuottavuuden ja hyödykkyyden tulee vastata tätä tarvetta päivittäin. Yksi hieman vähemmän yhteiskunnassa vielä tutkittu näkökulma työhyvinvoinnin ja motivaatioon lisäämiseen on työpaikalla käytettävä taustamusiikki. Tutkimus onkin merkityksellinen, sillä sen tarkoituksena on syventyä siihen, miten kiireisessä ravintolatyössä musiikkia voitaisiin käyttää voimavarana, toisaalta myös rasitteena ja häiriötekijänä tietyissä tapauksissa. Selvitän narratiivisen kirjallisuuskatsauksen muodossa näkökulmia siihen, millaisia vaikutuksia kyseenomaisella taustamusiikin käytöllä voi olla työntekijöiden jokapäiväiseen elämään. Lisäksi ravintolatyöntekijöiden työympäristössä korostuvat erityispiirteet, kuten nopeatempoisuus, asiakaspalveluvaatimukset ja vaihtelevat työajat. Näiden tekijöiden aiheuttamat haasteet voivat vaikuttaa työntekijöiden hyvinvointiin ja motivaatioon merkittävästi. Teoreettisessa viitekehyksessä tarkastellaan myös musiikin psykologisia ja fysiologisia vaikutuksia, jotka voivat tarjota ymmärrystä siitä, miten taustamusiikki voi vaikuttaa työntekijöiden mielialaan, stressitasoihin ja suorituskykyyn.