Suomen tataarien yhteisö ja identtiteetti tataarien kirjoitusten ja haastattelujen kautta - Samaletdin, Sara (2023)
Tutkimus kohdistuu Suomen tataarien taustoihin ja yhteisöön, sekä aikaisempien tapahtumien merkitykseen yhteisön identiteetille etenkin muistitietohistorian menetelmiä hyödyntäen. Itse haastateltavien elämän kautta tutkimus käsittelee yhteisön jäsenten elämää 1980-luvulle saakka. Rajaus on etenkin Suomen-Islam seurantaan Helsingissä, vaikka muut yhteisön osia käsitellään. Haastateltavat ovat suurien ikäluokkien jäseniä, joiden varhaisimmat muistot ovat 50-luvulta. Tutkimus kuitenkin myös avaa yhteisön tulevaisuuteen kohdistuvia kysymyksiä. Tarkoituksena on tallettaa ja avata tataarien itse tutkimansa yhteisön rakenteita laajemmalle yleisölle, sekä hahmottaa kuinka yhteisön jäsenet näkivät sekä yhteisön toiminnan ja tulevaisuuden.