”Että se on oikeestaan semmonen iso muutos, kun se aikasemmin oli koko ajan sitä perhearkea.” : vanhempien kokemukset arjesta eron jälkeen - Marjomaa, Roosa (2024)
Tässä tutkimuksessa tarkasteltiin vanhempien kokemuksia arjesta eron jälkeen. Tutkimuksen tavoitteena oli kuvailla, miltä eronneiden vanhempien arki näyttää ja kokivatko vanhemmat eron tuoneen muutoksia heidän arkeensa. Tutkimus toteutettiin laadullisena tutkimuksena ja sen aineisto oli kerätty puolistrukturoidulla teemahaastattelulla osana Jyväskylän yliopiston sekä Ensi- ja turvakotien liiton Vanhemmuus eron jälkeen -tutkimushanketta. Tämän tutkimuksen aineisto koostui suuremmasta haastattelujoukosta satunnaisesti valituista yhdeksän äidin ja yhdeksän isän haastattelusta (N=18). Tutkimusaineisto on analysoitu aineistolähtöisenä sisällönanalyysinä. Tutkimustulosten mukaan sekä äidit että isät valtaosin kuvailivat arjessaan tapahtuneen jonkinlaisia muutoksia eron jälkeen. Tuloksista erottui kuusi yläluokkaa: ”Muutokset vastuissa ja velvollisuuksissa”, ”Muutokset talous- ja asumisjärjestelyissä”, ”Muutokset arjen aikatauluissa”, ”Arjessa ei muutoksia”, ”Muutokset henkilökohtaisessa hyvinvoinnissa” ja ”Muutokset ihmissuhteissa”. Tutkimuksessa havaittiin vanhempien eron olevan suuri elämänmuutos, joka heijastuu yksilön ja koko perheen arkeen. Vaikka ero toi mukanaan myös raskaalta tuntuvia muutoksia, kuvasi osa vanhemmista muutoksia kuitenkin myös myönteiseen sävyyn. Erolla ei myöskään koettu olevan kielteisiä vaikutuksia esimerkiksi suhteeseen omiin lapsiin, vaan päinvastoin suhteen nähtiin ennemmin lähentyneen eron jälkeen.