Konttiteknologian hyödyntäminen koneoppimissovelluksissa - Peiponen, Aapo (2024)
Tutkielmassa kartoitetaan mikropalveluarkkitehtuurin ja konttiteknologian käytön hyötyjä ja haittoja koneoppimista hyödyntävissä sovelluksissa. Tutkimus suoritetaan tapaustutkimuksena, jonka kohteena on Urheilun tietovarannon kehitysprojekti. UTV-projektin tavoitteena on kehittää alusta urheiludatan keräämiselle, hallinnoinnille, ja analyysille. Projektissa kehitettävä UTV-alusta koostuu mikropalveluista ja hyödyntää konttiteknologiaa toteutuksessaan. Alustalle kehitettiin erillinen koneoppimista hyödyntävä artefakti urheiludatan visualisointia varten. Artefaktia ja sen kehitysprosessia verrattiin kirjallisuudesta esiin nouseviin väitteisiin koneoppimisesta mikropalveluarkkitehtuurissa, ja havaittiin että väitteet eivät ole ristiriidassa artefaktin ja sen kehitysprosessin kanssa.