Vapaasti sijoiteltavien ohjelmistojen koostaminen IoT-ympäristössä - Tarkkanen, Juho (2024)
Reunalaskenta ja esineiden internet (IoT) lupaavat monenlaisia innovaatioita ja parannuksia niin ihmisten arjen kuin teollisuudenkin teknologiseen ympäristöön. Monenlaisten laitteiden kytkeytyessä toisiinsa tiheiksi ja laajoiksi kommunikaatioverkoiksi, kokonaisvaltaisen järjestelmän yhteistoimintaa pitää kyetä hallitsemaan luotettavasti, mutta ihmisen tekemä manuaalinen ylläpito kasvaa vaatimuksiltaan nopeasti mahdottomaksi. Manuaalisten hallintatoimien pitkälle jalostettua automatisointia eli orkestraatiota kaivataan laitteiden määrään ja heterogeenisyyteen vastaamiseksi. Lisäksi orkestraatio tukisi hajautettujen ohjelmistojen tehokasta liikkuvuutta, jonka katsotaan johtavan helpotuksiin älykkäiden laitteiden jokapäiväisessä käyttämisessä. Tässä tutkielmassa kehitettiin orkestraatiota ilmentävää ohjelmistoartefaktia, jonka avulla voidaan koostaa usean ohjelmiston tai mikropalvelun sekä laitteen yhteistoiminnasta muodostuva sovelluskokonaisuus. Tutkielman päätuloksena on artefakti, joka soveltuu orkestraation ja ohjelmistojen laitteesta toiseen siirtämisen tutkimiseen. Lisäksi tutkielma vahvistaa havaintoja siitä, että WebAssembly-teknologian voidaan sanoa olevan käytettävissä IoT-ympäristössä.