Yhteisöllisyyden kokemus etätyömallista hybridityömalliin siirryttäessä - Mattila, Venla (2024)
Hybridimallinen työskentely otettiin käyttöön koronapandemian aikaisen pakollisen etätyöjakson jälkeen, kun koronapandemian hellittämisen myötä toimistolle sai palata vähitellen. Hybridityömalli tulee muokkautumaan työelämän murroksessa ja se on tullut jäädäkseen. Yhteisöllisyyden rooli korostuu erilaisten käytänteiden myötä ja erot ovat tiimikohtaisia. On tärkeää huomioida yhteisöllisyyttä rakentavat kulmakivet työntekijöiden ja johtamisen näkökulmasta sekä organisaatiolle tärkeät asiat yhteenkuuluvuudesta luottamukseen. Yhteisöllisyyden parantamiseksi huomioidaan etätyön ja hybridityön eroja sekä kokemuksia. Miten voidaan rakentaa yhteisöllinen työympäristö, Tässä pro gradussa on haluttu tarkastella millä tavoin hybridityöskentelymalli on muuttanut yhteisöllisyyden kokemusta työpaikalla etätyömallista hybridityömalliin siirryttäessä. Tutkimuksen tavoitteena on saada selville toimintatapoja, joiden avulla voidaan kehittää yhteisöllisyyttä hybridityömallissa. Tutkimuksessa on pyritty selvittämään, miten yhteisöllisyyttä on koettu etätyöaikana, jolloin koronapandemia pakotti työskentelemään etänä. Miten yhteisöllisyyttä koetaan nyt muuttuneessa työyhteisössä hybridimallin myötä sekä mitä mahdollisia muutoksia ilmenee yhteisöllisyyden kokemuksessa etätyöstä hybridimalliin siirryttäessä. On tutkittu yhteisöllisyyden eroja etätyössä ja hybridityössä sekä, kuinka työnteon muoto on vaikuttanut yhteisöllisyyteen. Tämä tutkimus on toteutettu puo-listrukturoituna teemahaastatteluina. Tutkimuksessa aineisto on analysoitu sisällön analyysinä, joka valittiin analyysimenetelmäksi. Sitä tukee tematisointi, jolle olennaista on käytännöllisyys ongelman ratkaisussa. Aineisto kerättiin kohdeorganisaation asiantuntijoita haastattelemalla henkilöitä, jotka ovat toimineet asiantuntijatyössä etätyön aikana ja nyt he tekevät työtä hybridimallin mukaisesti Kohdeorganisaatiossa Yritys X Oy. Tulokset kertovat, että etätyöaikana yhteisöllisyyttä koettiin vähemmän kuin nyt vallitsevassa hybridityömallissa. Hybridityömalli on lisännyt yhteisöllisyyden tunnetta. Yhteisöllisyyttä on koettu vahvemmin, koska on tullut enemmän kohtaamisia kasvokkain ja kuin etätyöaikana. Myös virtuaalitapaamiset lisäävät yhteisöllisyyden tunnetta. Yhteisöllisyyteen ollaan tyytyväisiä työpaikalla ja sitä lisää säännöllisyys. Työilmapiiriin ollaan tyytyväisiä. On saatu esiin toimintatapoja yhteisöllisyyttä kehittämiseen hybridityömallissa.