Ketterien menetelmien hyödyntäminen henkilöstöhallinnossa - Viro, Maria (2024)
Jatkuvassa muutoksessa olevat organisaatiot tarvitsevat vanhanaikaisten ja jäykkien toimintamallien tilalle uusia, nopeasti uusiin vaatimuksiin muotoutuvia menetelmiä, joilla edistetään liiketoimintaa. Näitä uusia menetelmiä kutsutaan ketteriksi menetelmiksi, sillä ne on kehitetty vastaamaan nykymaa-ilman aiheuttamien muuttuvien olosuhteiden tarpeisiin nopeasti ja tehokkaasti. Tutkielmassa käsitellään alun perin ohjelmistokehityksestä tunnettuja ketteriä menetelmiä ja niiden käyttöä henkilöstöhallinnon kentässä. Ketteristä menetelmistä käsitellään tarkemmin kahta tunnetuinta menetelmää, Scrum ja Kanban. Tutkielma on kirjallisuuskatsaus, joka tarkastelee aihetta luotettavien lähteiden kautta. Tutkielman tarkoituksena on selvittää, miten ohjelmistokehitykseen luotuja menetelmiä voidaan hyödyntää henkilöstöhallinnossa ja sen eri prosesseissa. Tutkielmasta saatujen tulosten perusteella voidaan huomata, että Scrum ja Kanban -menetelmiä voidaan hyödyntää sellaisenaan monissa henkilöstöhallinnon osa-alueissa. Ketteriä menetelmiä voidaan myös soveltaa vastaamaan yhä paremmin henkilöstöhallinnon tehtäviin, ja tulok-sista voidaan huomata, että ketterien menetelmien käyttöön henkilöstöhallinnossa on luotu uusi termi ”Ketterä HR”. Ketterä HR kuvastaa henkilöstö-hallinnon prosessien muutosta perinteisistä menetelmistä ketteriin menetelmiin, jolloin ne ovat adaptiivisia ja pystyvät tukemaan organisaatioiden liiketoimintastrategiaa vastaamalla kohdattaviin haasteisiin ja muuttuviin tarpeisiin tehokkaasti.