Millä keinoilla valmentajat tukevat urheilijoiden minäpystyvyyttä? - Kärkinen, Kaisa; Harjunen, Katariina (2024)
Minäpystyvyys on Albert Banduran kehittämä käsite, joka on osa sosio-kognitiivista teoriaa. Minäpystyvyys koostuu neljästä osa-alueesta, jotka toimivat tutkimuksemme runkona. Tutkimuksessamme on tarkoitus selvittää, millaisia keinoja salibandy- ja jalkapallourheilijoiden valmentajat käyttävät minäpystyvyyden tukemiseen. Tarkoitus ei ole yleistää tuloksia laajaan joukkoon, vaan selvittää pienen valmentajajoukon kokemuksia aiheesta. Teimme pro gradu –tutkielman yhteistyössä Palloliiton kanssa. Teimme laadullisen tutkimuksen ja keräsimme aineiston haastatteluilla. Haastattelimme tutkimukseen kahdeksaa 12–14 –vuotiaiden salibandy- ja jalkapallourheilijoiden valmentajaa. Saimme tutkittavat henkilöt Palloliiton yhteyshenkilön kautta ja haastateltavat valittiin kohderyhmästä satunnaisesti. Aineisto kerättiin syksyn 2023 aikana etähaastatteluilla. Aineisto analysoitiin teoriaohjaavalla sisällönanalyysillä. Tutkimuksemme viitekehyksenä toimii Albert Banduran minäpystyvyysteoria. Tutkimuksen tulokset kertoivat, että valmentajat käyttivät monipuolisesti keinoja, jotka pohjautuivat minäpystyvyyden eri osa-alueisiin. Osa minäpystyvyyden osa-alueista saivat vahvempaa tukea kuin toiset. Psyykkinen valmennus ja minäpystyvyys koettiin valmentajien osalta tärkeänä asiana ja urheilijan hyvinvointia edistävänä tekijänä.