Isien kokemuksia työn ja perheen yhteensovittamisesta sekä vastuiden jaoista vauvaperheissä - Turja, Eveliina (2024)
Tämän tutkimuksen tarkoituksena oli kuvailla, millaisia kokemuksia vauvaperheiden isillä oli työn ja perheen yhteensovittamisesta sekä vastuiden jaoista kotitöissä, lasten kasvatuksessa ja hoidossa. Lisäksi tässä tutkimuksessa kuvailtiin isien kokemuksia vanhempainvapaista. Tutkimus on osa Suomen akatemian rahoittamaa kansainvälistä CopaGloba Yhteisvanhemmuuteen oppimassa - tutkimushanketta. Tutkimukseen haastateltiin kaikkiaan 46 isää. Aineisto kerättiin etäyhteyksin haastatteluilla vuosien 2021–2022 aikana, ja haastateltavilla oli haastattelujen aikaan 1,5-vuotias lapsi. Tähän tutkimukseen valittiin harkinnanvaraisesti 30 isän haastattelut. Tutkimus on laadullinen tutkimus, jonka analyysimenetelmänä käytettiin laadullista sisällönanalyysiä. Tutkimustulosten perusteella vauvaperheiden isät kokivat työn ja perheen yhteensovittamisen raskaana, mutta myös iloa tuovana asiana. Isien arki näyttäytyi tuloksien mukaan melko kiireisenä. Tuloksista oli nähtävissä sekä työn ja perheen yhteensovittamista helpottavia että haastavia tekijöitä. Isät kokivat sekä lasten hoidon että kotitöiden jakaantuvan melko tasapuolisesti puolisoiden kesken, mutta havaittavissa oli myös perinteisiä sukupuolittuneita jakoja. Isillä oli tuloksien perusteella vahva kiinnostus vanhempainvapaita kohtaan, mutta taloudellisten syiden vuoksi sen pitämiseen ei nähty usein olevan mahdollisuutta.