Kyberuhkien vaikutukset terveydenhuoltoon kansallisen turvallisuuden näkökulmasta - Jyrkkiö, Aino (2024)
Teknologian kehitys on tuonut lukuisia yhteiskunnallisia hyötyjä terveydenhuollolle. Samalla se on kuitenkin altistanut sektorin erilaisille kyberuhkille, mikä on herättänyt huolta kansallisen turvallisuuden toteutumisen suhteen. Tämä tutkimus tarkastelee kyberuhkien vaikutuksia terveydenhuoltoon korostaen kansallisen turvallisuuden näkökulmaa. Tutkimuksessa otetaan huomioon kyberhyökkäysten vaikutukset potilasturvallisuuteen, terveydenhuollon järjestelmiin ja niiden luotettavuuteen sekä laajemmin yhteiskunnan toimintakykyyn terveydenhuollon kriisitilanteissa. On tärkeää ymmärtää kyberuhkien monimutkaiset haasteet, jotta voidaan luoda vahvoja strategioita, jotka suojelevat sekä yksittäisen potilaan terveyttä että kansallista turvallisuutta. Tämä tutkimus toteutettiin kirjallisuuskatsauksena. Kirjallisuus kerättiin vertaisarvioiduista tutkimusartikkeleista, aikakauslehdistä ja muusta kirjallisuudesta. Tutkielma auttaa ymmärtämään, miten kyberuhat vaikuttavat terveydenhuoltoon ja kuinka kansallinen turvallisuus on kytköksissä aiheeseen. Kyberuhat voivat vaikuttaa terveydenhuoltoon monilla eri tavoilla, kuten kiristyshaittaohjelmilla, palvelunestohyökkäyksillä sekä lääketieteellisiin laitteisiin ja sairaalan infrastruktuuriin kohdistuvilla hyökkäyksillä. Terveydenhuoltoon kohdistuvat hyökkäykset voivat vaarantaa potilaiden yksityisyyden lisäksi myös terveydenhuoltolaitoksen toiminnan ja siten potilaiden terveyden ja hyvinvoinnin. Tutkielmassa ehdotetaan myös toimenpiteitä paremman kyberturvallisuuden saavuttamiseen terveydenhuollossa. Terveysteknologioiden ja potilastietojen turvallisuuden varmistamiseen tulisi sijoittaa enemmän resursseja.