Eläimet sosiaalityössä autismikirjon lasten ja nuorten kanssa - Saarenpää, Linda (2024)
Tarkastelen maisterintutkielmassani eläinten merkitystä ja vaikutusta sosiaalityössä autismikirjon lasten ja nuorten kanssa. Tutkielmani tavoitteena on selvittää, millaista tutkimusta on tehty sosiaalityön näkökulmasta eläinten merkityksestä ja vaikutuksesta autismikirjon lasten ja nuorten elämään. Kysyn myös, miten eläinten merkitystä ja vaikutusta voitaisiin huomioida sosiaalityössä autismikirjon lasten ja nuorten kanssa. Nojaudun tutkielmassani ekososiaalisen sosiaalityön ekokriittiseen teoriataustaan. Lisäksi käytän Cassandra Hanrahanin ja Darlene Chalmersin (2020) hahmottelemaa eläininformoidun sosiaalityön käsitettä teoreettisena viitekehyksenä. Tutkielmani on kartoittava kirjallisuuskatsaus ja katsaukseen valikoitunut aineisto koostuu yhdysvaltalaisesta ja brittiläisestä vertaisarvioidusta tutkimuksesta ja sosiaalityön ammattikirjallisuudesta. Katsauksen tulosten mukaan tutkimus on laadullista, kartoittavaa tutkimusta eläinavusteisten interventioiden ja lemmikkieläinten koetusta merkityksestä ja vaikutuksesta autismikirjon lapsille ja nuorille huoltajien ja ammattilaisten kuvaamana. Tutkielman johtopäätöksenä voidaan todeta, että eläinten merkitystä ja vaikutusta voitaisiin huomioida sosiaalityössä autismikirjon lasten ja nuorten kanssa sisällyttämällä lemmikkieläimet ja eläinavusteiset interventiot osaksi sosiaalityön käytäntöjä, tutkimusta ja maailmankuvaa eettisesti kestävällä tavalla.