Ohjelmistorobotiikka liiketoimintaprosessien tukena - Rantala, Artturi (2024)
Työntekijät käyttävät päivittäin huomattavasti aikaa liiketoimintaprosesseihin, jotka sisältävät manuaalisia ja toistuvia tehtäviä erilaisissa yritysjärjestelmissä, taulukkolaskentaohjelmissa ja muissa perinteisissä järjestelmissä. Tällaisiin liiketoimintaprosesseihin liittyy usein yksinkertaisia tehtäviä, kuten tietojen keräämistä, yhdistämistä, kopioimista, ja siirtämistä eri järjestelmien välillä. Ohjelmistorobotiikan käyttö liiketoimintaprosessien tukemisessa ja automatisoinnissa on kasvava ja nopeasti kehittyvä trendi. Ohjelmistorobotiikan avulla yritykset voivat automatisoida usealla eri järjestelmällä toteutettuja liiketoimintaprosessejaan joko osittain tai kokonaan ja siten esimerkiksi kohdentaa henkilöresursseja tuottavampiin tehtäviin. Tämän tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää, millaisia hyötyjä ja haasteita ohjelmistorobotiikan käyttö yrityksen liiketoimintaprosessien tukijana luo, ja minkälaisia ominaisuuksia on liiketoimintaprosesseilla, joiden automatisoinnissa ohjelmistorobotiikkaa voidaan hyödyntää. Tutkimus toteutettiin systemaattisena kirjallisuuskatsauksena, jonka lähdekirjallisuutena käytettiin vertaisarvioituja, tieteellisiä julkaisuja. Tutkimuksessa havaittiin, että tällä hetkellä ohjelmistorobotiikka soveltuu erityisesti rutiininomaisten, sääntöpohjaisten liiketoimintaprosessien automatisointiin. Ohjelmistorobotiikan avulla perinteisten järjestelmien integroiminen helpottuu, ja liiketoimintaprosesseihin käytetty aika sekä niissä tehdyt virheet vähenevät. Lisäksi tutkimuksessa havaittiin, että tekoälyn kehittymisen myötä ohjelmistorobotiikan käyttötavat lisääntyvät.