Työhyvinvoinnin johtaminen lapsiperheiden sosiaalityössä - Hirvonen, Terhi (2024)
Tutkielman tavoitteena on kuvata työyhteisön työhyvinvoinnin johtamista ja työhyvinvointiin vaikuttavia tekijöitä kuntaorganisaation lapsiperheiden sosiaalityön kontekstissa. Tutkielma on laadullinen tapaustutkimus ja teoreettinen viitekehys muodostuu työhyvinvoinnin johtamista, valmentavaa ja strategista johtamista sekä työhyvinvoinnin voimavarakeskeistä lähestymistapaa käsittelevästä aiemmasta tutkimuksesta. Tutkielman aineisto koostuu neljän asiantuntijan teemahaastatteluista sekä kohdeorganisaation asiakirjoista. Aineisto on kerätty kesällä 2022 ennen hyvinvointialue-uudistusta. Aineiston analysointimenetelmänä on käytetty teoriaohjaavaa sisällönanalyysia. Tutkielman aineiston analyysin perusteella kohdeorganisaation lapsiperheiden sosiaalityön työhyvinvoinnin johtamisen osa-alueet muodostuivat strategisesta työhyvinvoinnin sekä työyhteisöjen voimavarojen johtamisesta. Työhyvinvoinnin strategisessa johtamisessa korostuivat arjen strateginen johtaminen ja sosiaalityön konteksti. Työyhteisön voimavarojen johtamisessa keskeistä oli esihenkilön rooli työyhteisön arjessa, työyhteisön ilmapiiri, sosiaalinen tuki sekä osallistuminen. Tämän tutkielman tulosten perusteella työhyvinvoinnin johtaminen on tavoitteellista työskentelyä ja työhyvinvointikysymykset tulisi huomioida organisaation strategiassa. Kohdeorganisaation työhyvinvoinnin johtamisessa korostui suunnitelmallinen ja kokonaisvaltainen arjessa tapahtuva lähijohtaminen.