‘A thorny issue’ and ‘A force for good’ : employee activism discourses in HR articles - Saariniemi, Sara (2024)
Työntekijäaktivismi on kasvava ilmiö, jonka keskiössä on työntekijöiden pyrkimys puuttua yhteiskunnallisiin ongelmiin haastamalla työnantajiaan tai organisaatioitaan vaikuttamaan niiden ratkaisemiseen. Työntekijäaktivismi käsitteenä kattaa myös itse organisaatioihin kohdistuvaa työntekijälähtöistä aktivismia, jossa työntekijät ottavat kantaa organisaationsa toimintaan. Aktivismin tarkoituksena on saada aikaan positiivista yhteiskunnallista muutosta vaikuttamalla itse organisaatioihin - erityisesti silloin kun organisaatiot toimivat epäeettisesti tai eivät osallistu yhteiskunnallisten ongelmien parantamiseen. Tuolloin työntekijät hyödyntävät sosiaalista mediaa, walk out -protesteja sekä lakkoja luodakseen tarpeeksi painetta, jotta organisaatiot muuttaisivat toimintaansa. Kyseinen ilmiö on herättänyt mediahuomion lisäksi myös kysymyksiä siitä, miten työnantajien tulisi käsitellä aktivismia.