Sosiaalityön asiantuntijuuden ilmeneminen asiakastietojärjestelmien kautta - Toivonen, Tiina (2024)
Tässä maisterintutkielmassa tarkastellaan sosiaalityön asiantuntijuutta asiakastietojärjestelmien hyödyntämisen näkökulmasta. Tutkimuskysymykset tässä tutkielmassa ovat: 1) Mitä haasteita ja mahdollisuuksia asiakastietojärjestelmät asettavat sosiaalityön asiantuntijuudelle haastateltavien sosiaalityöntekijöiden näkökulmasta? 2) Millaisia näkemyksiä sosiaalityöntekijöillä on asiakastietojärjestelmien kehittämisestä tukemaan sosiaalityön asiantuntijuutta? Tutkielmassa tarkasteluun on liitetty myös laajemmin sosiaalityön ja digitalisaation välisen suhteen pohdintaa. Lisäksi tutkielmassa pyritään tuomaan esille tekijöitä asiakastietojärjestelmien kehittämiseksi vastaamaan paremmin sosiaalityön asiantuntijuutta. Tutkielman teoreettisena viitekehyksenä hyödynnetään asiantuntijuuteen liittyviä näkökulmia perinteisestä asiantuntijuudesta avoimeen, jaettuun ja kollektiivisesti muodostettuun asiantuntijuuteen.