"Itsenäistyminen on paljon helpompaa, kun on ihmisiä elämässä, jotka voivat auttaa" : itsenäistyvien nuorten aikuisten sosiaalinen toimintakyky ja laitostuminen lastensuojelun jälkihuollossa - Lindqvist, Lauriina (2024)
Tässä maisterintutkielmassa tarkastelen laitostumista ilmiönä lastensuojelun jälkihuollon kontekstissa ja itsenäistyvien nuorten aikuisten sosiaalista toimintakykyä. Tutkielman tavoitteena on selvittää, miten laitostuminen ilmenee jälkihuollon kontekstissa ja miten jälkihuollossa työskentelevät sosiaalityöntekijät ja asiakkaat määrittelevät laitostumista. Lisäksi tutkielman tavoitteena on selvittää, miltä lastensuojelun sijaishuollon laitoshoidosta itsenäistyvien nuorten aikuisten sosiaalinen toimintakyky näyttäytyy jälkihuollossa ja miten sijaishuollon laitoshoito ja mahdollinen laitostuminen vaikuttavat itsenäistyvän nuoren aikuisen sosiaaliseen toimintakykyyn jälkihuollon sosiaalityöntekijöiden ja jälkihuollossa olevien nuorten aikuisten näkökulmasta.