”Köyhä joutuu olemaan muiden (mieli)vallan alla, eikä kohtelu ole kaunista” : prekaarin työelämän tuottamat työnantajan armoilla olemisen kokemukset korkeakoulutettujen naisten kirjoituksissa - Heikkinen, Eeva (2024)
Viime vuosikymmeninä Suomessa epätyypilliset työsuhteet sekä työssäkäyvien pienituloisuus on lisääntyessään alkanut koskettaa kaikenlaisilla koulutustaustoilla työskenteleviä ihmisiä. Pro gradu -tutkielma käsittelee millaisissa prekaariin työelämään liittyvissä tilanteissa prekarisaatiokeskustelussa viitattu työnantajan armoilla olemisen kokemus nousee pintaan ja millaisia työelämän riskejä tilanteisiin liittyy työntekijän näkökulmasta. Pro gradu -tutkielman analyysin kohteena on Työssäkäyvät köyhät jälkiteollisessa hyvinvointivaltiossa -tutkimushankkeen kirjoituspyynnöllä kerätyn Töissä ja köyhä 2.0! -aineiston (2021) prekaarien korkeakoulutettujen naisten kirjoitukset (n=52). Menetelmänä käytän teoriaohjaavaa sisällönanalyysia ja teoreettisena viitekehyksenä toimii laaja prekarisaatioteesi ja suomalainen prekarisaatiokeskustelu. Analyysi tukee aiempia havaintoja siitä, että erilaisissa epätyypillisissä työsuhteissa työskentelevät jakavat pitkälti alasta riippumatta samankaltaisia työelämään ja toimeentuloon liittyviä ongelmia. Aineiston korkeakoulutetut naiset työskentelevät prekaarille työlle tyypillisesti erilaissa osa- ja määräaikaisissa työsuhteissa, apurahansaajina, itsensätyöllistäjänä tai edellä mainittuja työmuotoja samanaikaisesti yhdistellen. Osalla epätyypilliset työsuhteet ovat määritelleet koko siihenastista työuraa. Työnteosta huolimatta vastaajilla ansiot jäävät ajoittain niin pieniksi, että toimentuloa joudutaan täydentämään erilaisilla sosiaalietuuksilla. Kun pitkittynyt työskentely epätyypillisissä työsuhteissa yhdistyy niukkaan toimeentuloon, tuntuu elämä turvattomalta ja epävarmalta. Analyysini tukee aiempia havaintoja siitä, että osa jää korkeakoulutuksesta ja hyvinvointivaltion turvaverkoista huolimatta normatiivisen palkkatyön tarjoaman oikeudellisen suoja ja turvan ulkopuolelle. Tällaisissa työ- ja elämäntilanteissa kokemukset muiden armoilla olemisesta nousevat pintaan. Analyysin yhteenvetona voidaan todeta, että analyysini vahvistaa aiempia olettamuksia ja havaintoja siitä, että kokemukset työnantajan armoilla olemisesta kietoutuvat tilanteisiin, jotka liittyvät yksilöiden epävarmaan ja vaikeasti ennakoitavaan työelämään ja toimeentuloon.