Lennosta uudelle uralle : kertomuksia matkustamopalveluhenkilöiden uramuutoksista ja uusista koulutuspoluista covid-19 pandemian aikana - Virevesi, Minna (2023)
Tutkimuksessa tarkastellaan matkustamopalvelualan henkilöstön kertomuksia uudelle koulutuspolulle lähtemisestä covid-19 pandemian ja ilmailualan kriisin aikana. Tutkimuksen tehtävänä on kuvata, miten uudelle koulutuspolulle on päädytty työelämän muutostilanteessa ja millaisia päämääriä uramuutokselle on asetettu. Lisäksi tutkimuksessa kuvaillaan uramuutoksiin liittyvää toimijuutta. Tutkimuksessa on narratiivinen tutkimusote. Tutkimuksen aineisto koostuu seitsemästä kertomushaastattelusta ja aineiston analysoinnissa on käytetty narratiivien analyysia ja narratiivista analyysia. Narratiivien eli kertomusten analyysi on toteutettu aineistolähtöisenä temaattisena analyysina. Narratiivisessa analyysissa aineistosta on rakennettu tyypittelyn ja juonianalyysin avulla kolme mallitarinaa uudelle koulutuspolulle lähtemisestä. Tutkimuksen kertomuksista ilmeni, että työn ennakoimaton muutostilanne koettiin mahdollisuutena kouluttautua uudelle uralle. Keskeisiksi syiksi uramuutokseen mainittiin matkustamopalvelualan epävarmat näkymät, työn muutokset, elämänarvot ja kehittymisen halu. Uramuutoksiin liittyvät suunnanotot ja toimijuus näyttäytyivät yksilöllisinä prosesseina, joita viitoittivat elämäntilanteet sekä tulevaisuuden toiveet ja tavoitteet. Johtopäätöksenä voidaan todeta, että sattumat avittivat uudelle koulutuspolulle lähtemistä ja syyt uramuutokseen olivat yksilöllisiä, elämänteemoihin ja -arvoihin liittyviä asioita, joita toteutettiin omakohtaisina valintoina ja suunnanottoina työn muutostilanteessa.