Peruskouluikäisten oppilaiden kieliympäristöjen yhteys lukutaitoon sekä matematiikan perusosaamiseen - Räsänen, Aleksi (2024)
Oppimistulosmittaukissa on noussut esiin muulla kuin ensimmäisellä kielellään opiskelevien heikommat oppimistulokset. Ns. S2-oppilaat ovat oppilaita, ketkä opiskelevat Suomi toisena kielenä -oppimäärää. Heikkoja oppimistuloksia selittäviä tekijöitä on tunnistettu olevan esim. oppilaan vanhempien sosioekonominen asema, sukupuoli tai oppilaan kotona käyttämä kieli. Tämän tutkimuksen tarkoituksena on selvittää ovatko kotikielen lisäksi oppilaan vahvin kieli sekä kavereiden kanssa käyttämä kieli yhteydessä lukutaitoon sekä matematiikan perusosaamiseen huomioimatta "S2-statusta". Tutkimus toteutettiin osana Turun yliopiston oppimisanalytiikaninstituutin FUNA - sekä MUREA tutkimushankkeita, joissa tutkitaan laajasti oppimiseen vaikuttavia tekijöitä. Tutkimuksen aineisto kerättiin pääkaupunkiseudun koulujen 3., 4. ja 7. luokka-asteen oppilaista, joilta testattiin lukutaitoa sekä matematiikan osaamista käyttämällä ViLLE -oppimisympäristöä. Mittausten yhteydessä kysyttiin oppilailta heidän kieliympäristöissänsä käytetyt kielet. Aineisto analysoitiin kaksisuuntaisella varianssianlyysilla (ANOVA). Tutkimuksessa havaittiin, että kieliympäristöt ovat yhteydessä lukutaitoon ja matematiikan osaamiseen. Tutkimuksessa havaittiin myös kieliympäristöillä olevan kumulatiivinen vaikutus lukutaitoon niillä, kellä kotikieli oli muu kuin suomen kieli. Tärkeä havainto tutkimuksessa oli myös, ettei kumulatiivista vaikutusta havaittu matematiikan osaamisessa. Tämä tutkimus osoittaa, että kieliympäristöt ovat yhteydessä edellä mainittuun osaamiseen ja ovat tarpeen huomioida oppimistuloksia tutkittaessa sekä perusopetusta suunniteltaessa.