Oikeudenmukaisuuden toteutumisen edellytykset gerontologisessa sosiaalityössä - Nahkala, Henna (2024)
Tutkielmassa selvitettiin oikeudenmukaisuuden toteutumisen edellytyksiä gerontologisessa sosiaalityössä. Tutkielman tavoitteena oli tuottaa tietoa tekijöistä, jotka vaikuttavat oikeudenmukaisuuden toteutumiseen gerontologisen sosiaalityön kehittämiseksi. Tutkielman tuloksia voidaan hyödyntää sekä valtion että hyvinvointialueiden tasolla pohdittaessa gerontologisen sosiaalityön tarvetta ikääntyneiden oikeudenmukaisuuden toteutumisen turvaamiseksi. Tutkielma toteutettiin kuvailevana kirjallisuuskatsauksena. Tutkielman teoreettinen viitekehys koostuu ihmisoikeustyön ja oikeudenmukaisuuden tarkastelusta. Tutkimusaineisto koostuu kuudesta tieteellisestä artikkelista sekä kahdesta väitöskirjasta. Tutkielman aineisto analysoitiin teoriaohjaavalla sisällönanalyysillä. Tutkielmassa vastataan tutkimuskysymyksiin, miten ikääntyneiden perusoikeuksien toteutuminen turvataan gerontologisessa sosiaalityössä? miten ikääntyneiden yhteiskunnallisten ja taloudellisten yhdenvertaisuuksien toteutuminen ilmenee gerontologisessa sosiaalityössä? ja miten ikääntyneiden eriarvoisuutta voidaan ehkäistä gerontologisessa sosiaalityössä? Tutkielman tulosten perusteella voitiin todeta, että oikeudenmukaisuuden toteutumiseen vaikuttivat useat eri tekijät sosiaalityön ydintehtävän ymmärryksestä aina yhteiskuntajärjestelmän rakenteellisiin tekijöihin, sekä ammatilliseen osaamiseen saakka. Oikeudenmukaisuuden toteutumiseen vaikutti myös sosiaalityöntekijöiden ammatillinen osaaminen, sekä sosiaalityön ammatin kehitys. Oikeudenmukaisuuden toteutumisen edellytys gerontologisessa sosiaalityössä on ihmisoikeusperustaisen työn ymmärtäminen ja toteuttaminen. Mikäli ihmisoikeusperustaisuuden merkitystä gerontologisen sosiaalityön perustana ei ymmärretä, ikääntyneet eivät saa osakseen sellaista perustavanlaatuisten oikeuksien toteutumista edistävää sosiaalityötä kuin muut kansalaiset. Täten oikeudenmukaisuuden toteutuminen gerontologisessa sosiaalityössä voi jäädä puutteelliseksi.