Pimeät käytännöt suomalaisten verkkosivustojen evästekyselyissä - Jormalainen, Minna (2024)
Tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää, millaisia pimeitä käytäntöjä suomalaisten verkkosivustojen evästekyselyissä esiintyy. Pimeille käytännöille (eng. dark patterns) ei ole olemassa yhtä tiettyä määritelmää, mutta yleensä ne ovat keinoja, joilla palveluntarjoajat yrittävät saada käyttäjät tekemään itselleen epäedullisia valintoja. Evästekyselyissä pimeillä käytännöillä yritetään saada käyttäjä hyväksymään mahdollisimman paljon evästeitä ja luovuttamaan näin tietoja palvelun tarjoajalle. Vastaavanlaista Suomessa tehtyä tutkimusta, joka keskittyy evästekyselyissä esiintyviin pimeisiin käytäntöihin, ei löytynyt, mutta asiaa on tutkittu aiemmin muissa Euroopan maissa. Tutkimus toteutettiin perehtymällä ensin aikaisempaan tutkimukseen pimeistä käytännöistä ja evästekyselyistä. Aikaisemman tutkimuksen perusteella laadittiin luokittelu evästekyselyissä mahdollisesti esiintyvistä pimeistä käytännöistä. Aineistona käytettiin sataa suomalaista verkkosivusto-osoitetta, joiden evästekyselyitä tarkasteltiin visuaalisesti. Aineisto analysoitiin käyttämällä aikaisemman tutkimuksen pohjalta luotua taulukkoa. Tutkimus osoitti, että pimeitä käytäntöjä käytetään yleisesti suomalaisissa evästekyselyissä. 76 evästekyselyssä esiintyi ainakin yksi luokituksen mukainen pimeä käytäntö. Selvästi yleisin pimeä käytäntö oli keino, jossa vaihtoehdot esitettiin eriarvoisesti (73), esimerkiksi hyväksy-vaihtoehto esitetiin visuaalisesti korostetummin, kuin hylkää-vaihtoehto. Seuraavaksi eniten (44) löytyi valintojen kaskadiksi nimettyä pimeää käytäntöä. Käyttäjä ei pysty hylkäämään evästeitä yhdellä klikkauksella, vaan toiminto on piilotettu valikoiden taakse. Melkein yhtä paljon (32) esiintyi epäselvästi merkattuja liukusäätimiä. Tutkimuksen tulokset ovat samansuuntaisia kuin aikaisemmin Euroopassa tehdyissä tutkimuksissa. Tutkimuksen perusteella voidaan päätellä, että suomalaiset evästekyselyt eivät ole millään tavalla poikkeuksellisia mitä tulee pimeiden käytäntöjen soveltamiseen. Niiden yleisyyden vuoksi käyttäjien olisi hyvä olla tietoisempia niiden olemassaolosta ja mahdollisesta vaikutuksesta valintoihin.