Nuori rikoksen tiellä : kirjallisuuskatsaus - Kylmäaho, Marja-Liisa (2024)
Tutkimuksessa tarkastellaan lapsuuden tapahtumien ja nuorisorikollisuuden välistä yhteyttä. Kandidaatintyö on kuvaileva kirjallisuuskatsaus, jossa käytetään aiempia tutkimuksia ja lähdekirjallisuutta selvittämään tekijöitä, jotka lisäävät riskiä nuorisorikollisuudelle lapsuudessa ja nuoruudessa. Aineisto on kerätty kotimaisilta ja kansainvälisiltä hakupalvelimilta sekä manuaalisella haulla. Tutkimusaineisto koostuu kahdeksasta eri lähteestä, joista kolme on kansainvälisiä. Tärkeimmät tulokset osoittavat, että yksittäinen tekijä, kuten ympäristö tai perimä, ei yksin selitä nuorten ajautumista rikollisuuden polulle. Perheväkivalta, pahoinpitely, vanhempien psykopatia ja perheen muutokset tunnistetaan perhetekijöinä. Rikkinäinen perhe, vanhempien alhainen koulutus taso, lapsen käytöshäiriöt ja päihdeongelmat nuoruudessa lisäävät rikosriskiä. Yksilöllisellä tasolla puutteellinen empatiakyky, impulsiivisuus, antisosiaalinen käyttäytyminen, heikko kognitiivinen kehitys ja hyperaktiivisuus altistavat rikollisuudelle. Koulun ja kasvuympäristön rooli on myös merkittävä. Johtopäätökset viittaavat siihen, että myöhempää ihmissuhdetaitojen ja sosiaalisten taitojen kehittymisen tukea tulisi painottaa varhaisessa vaiheessa. Yhteiskuntapolitiikan ja sosiaalityön tulisi pyrkiä ennaltaehkäisemään yksittäisten rikosten lisäksi myös yksilön kehitystä rikolliseksi. Rikosten ennaltaehkäisy ymmärretään eri konteksteissa eri tavoin. Nuoruudessa tapahtuva rikollisuus on yleistä ja laaja-alaista. Rikokset ja psykososiaaliset ongelmat keskittyvät pienelle ryhmälle ja liittyvät toisiinsa. Varhainen puuttuminen syrjäytymiskierteeseen on tärkeää.