Henkilöstöjohtaminen työhyvinvoinnin ja luovuuden tukena IT-alalla - Karhunen, Sami (2024)
Informaatioteknologian eli IT-alan työllisyystilanne Suomessa on tunnetusti heikko, sillä vaikka työpaikkoja on saatavilla, tekijöitä niitä täyttämään ei löydy. Samalla monien sairauspoissaolojen IT-alalla nähdään aiheutuvan mielenterveydellisistä ongelmista, jotka aiheutuvat esimerkiksi liiallisesta työkuormasta. Työhyvinvointi voidaan nähdä voimavarana, joka kantaa työelämässä eteenpäin, samalla edistäen luovuutta sekä tuloksellisuutta alasta riippumatta. Luovuus määritellään kykynä luoda uutta tai kehittää olemassa olevaa, yksin tai yhteisössä ideoiden. Luovuudelle ominaista on esimerkiksi avoimuus yhteisössä sekä sisäinen motivaatio. Tuloksellisuus voidaan nähdä eri osista koostuvana kimppuna, joka sisältää muun muassa tuottavuuden ja työelämän laadun. Tuloksellisuus kuvastaa esimerkiksi organisaation kannattavuutta. Henkilöstöjohtaminen on moniulotteinen johtamisen kenttä ja sen käytänteisiin sisältyy organisaatioissa esimerkiksi rekrytoinnit sekä palkka- ja muut työsuhdeasiat. Tutkimus on suoritettu kirjallisuuskatsauksena ja sen tarkoituksena on selvittää, mitkä henkilöstöjohtamisen käytänteet tukevat työhyvinvointia ja siten luovuutta ja tuloksellisuutta. Tarkoituksena on myös löytää henkilöstöjohtamisen kentästä mahdollisia keinoja, jotka voisivat parantaa IT-alan työllisyystilannetta Suomessa. Tuloksista ilmenee, että henkilöstöjohtamisella on suuri vaikutus työhyvinvoinnin tukemisessa, ja että työhyvinvointi tukee luovuutta ja tuloksellisuutta. Hyvinvoiva henkilöstö suoriutuu paremmin ja on tuottoisampi, mikä myös mahdollistaa organisaatiossa henkilöstökäytänteiden kehittämistä yhä paremmiksi. Kirjallisuuden pohjalta ei selviä, onko IT-alan työllisyystilanteeseen suoria, selkeitä ratkaisuja pelkästään henkilöstöjohtamisen käytänteiden myötä. Tutkimus jättää sijaa kuitenkin jatkotutkimukselle, jossa painopiste voisi olla eri IT-alan yritysten työllisyystilanteissa, henkilöstöjohtamisen käytänteiden toteutumisessa ja työhyvinvoinnissa näissä yrityksissä.