Algoritmisen päätöksenteon oikeudenmukaisuus ja turvallisuus - Mörck, Tobias (2024)
Algoritmeihin perustuvat päätökset vaikuttavat yhä enenevissä määrin yhteiskuntaan ja yksittäisiin ihmisiin. Näiden päätösten tutkiminen voidaan nähdä hyvin merkittävänä yhteiskunnalle, sillä algoritmisen päätöksenteon käytön laajenemisen myötä on tärkeää löytää sopivia toimintatapoja niiden oikeudenmukaisen sekä turvallisen käytön varmistamiseksi. Kysymykset, joihin tässä tutkielmassa pyrittiin kirjallisuuskatsauksen metodein löytämään vastauksia, liittyivät oikeudenmukaisuuden ja turvallisuuden toteutumiseen algoritmisten päätöksentekojärjestelmien käytössä. Oikeudenmukaisuuden käsitettä tutkittiin yleisten säädösten sekä eettisten pohdintojen näkökulmasta. Keskeiset löydökset viittasivat tiiviin yhteistyön tärkeyteen algoritmien rakentamisen yhteydessä oikeudenmukaisuuden toteutumiseksi. Lisäksi sääntelyn tärkeys teknologian nopean kehityksen seurauksesta nähtiin merkittävänä. Turvallisuutta taas käsiteltiin suurelta osin itseohjautuvien ajoneuvojen kautta tarkastellen. Itseohjautuvien ajoneuvojen käyttö voidaan nähdä sujuvoittavan liikennettä merkittävästi, mutta päätöksenteon taustoihin liittyviä ongelmia voi kuitenkin ilmetä. Varsinkin kolaritilanteissa tapahtuvan päätöksenteon taustat ovat usein pohdinnan ja tutkimuksen kohteena. Näiden ajoneuvojen päätöksenteon eettisyys nähtiin monimutkaisempana kuin usein vertauskuvana pidetty vaunuongelma kuvastaa. Automaattisten päätösten käytön sopivuus eri käyttötarkoituksissa riippuu paljolti päätöksen turvallisuuskriittisestä riskistä, tai riskistä aiheuttaa suuria menetyksiä vääränlaisen päätöksen seurauksesta. Yhteistyötä ihmisen ja algoritmin välillä pidettiin turvallisuuden takaamisessa myös keskeisenä tekijänä. Vaikka oikeudenmukaisuuden ja turvallisuuden käsitteitä voidaan käsitellä erillisinä käsitteinään, kuuluu niihin kuitenkin paljon samankaltaisuuksia. Ongelmat vastuun kannossa, liittyen automaattisten päätösten seurauksiin, koskee vahvasti useampaa osa-aluetta oikeudenmukaisuudessa sekä turvallisuudessa. Algoritmien rakentamisen ongelmia pystytään nykyisen tietämyksen valossa pääpiirteittäin ratkaisemaan eri sidosryhmien asiantuntijoiden tiiviin yhteistyön avulla, jossa otetaan huomioon yhteiset edut ja menetysten minimointi.