Yhteisöllinen jalkapalloseura : seuraorganisaatio ja sen tukitoimet vapaaehtoisten näkökulmasta - Saarenpää, Leevi (2024)
Vapaaehtoistoiminnan johtaminen on jalkapalloseurojen toiminnan kannalta elintärkeää. Suurin osa urheiluseuroista toimii vahvasti vapaaehtoistyön pohjalta. Kuitenkin vapaaehtoisten sitouttamisesta on tullut entistä hankalampaa vapaa-ajan käytön kovan kilpailun takia. Tutkimuksen tavoitteena on, selvittää miten pystyisimme johtamaan urheiluorganisaatiota ja sen vapaaehtoisia mahdollisimman tehokkaasti ja miten vapaaehtoisia tulisi johtaa, jotta he sitoutuisivat ja motivoituisivat organisaatiossa vapaaehtoistyön tekemisestä. Tutkimuksen kohdeorganisaationa on FC Kangasala, joka kokoluokaltaan edustaa keskikokoista suomalaista jalkapalloseuraa, joka nojaa toimintansa vahvasti vapaaehtoistyöhön. Tutkimus selvittääkin mitä tukitoimia vapaaehtoiset näkevät tarpeellisiksi ja miten heidän toimintaansa tulisi edistää seuraorganisaation toimesta. Tutkimuksen tuloksena nousi esiin yhteisöllisyyden tärkeys vapaaehtoisten näkökulmasta, joka nousi esiin niin palkitsevana kuin sitouttavanakin tekijänä.