Varusmiespalveluksensa keskeyttäneiden sosiaali- ja terveysturva : kuinka kompleksista auttamisen järjestelmää tulisi kehittää? - Peltola, Marko (2024)
Tämän tutkimuksen tarkoitus on selvittää, miten varusmiespalveluksensa keskeyttäneet nuoret ohjautuvat ja saavat palveluja palveluksen jälkeen, ja mitä haasteita ja mahdollisuuksia palvelujärjestelmässä on; Läpileikkaava teema on se, miten hyvin nykyiset julkisen sektorin toimintamallit riittävät puskuroimaan palveluksesta saapuvan keskeyttäneen haasteita ja miten palvelut toimivat yhteen kompleksiseksi muuttuneessa järjestelmässä. Teoreettisena viitekehyksenä on siis kompleksisuusteoria. Tutkimukseni pyrkii nykyisten toimintatapojen heikkouksien ja vahvuuksien analysoinnin lisäksi myös kehittämiseen. Tutkimuskysymykset ovat seuraavat: 1) Millaisista elementeistä varusmiespalveluksensa keskeyttäneiden perusturva ja palvelut koostuvat? 2) Miten palveluiden tulisi toimia kompleksiseksi muuttuneessa palvelujärjestelmässä?