Anabolis-androgeenisten steroidien vaikutus sydänterveyteen kuntosaliharjoittelijoilla - Järvinen, Jerry (2024)
Anabolis-androgeenisten steroidien (AAS) käyttö on lisääntynyt viime vuosina merkittävästi. AAS-aineiden käytön tiedetään aiheuttavan useita haittavaikutuksia käyttäjälle, etenkin suurten annosmäärien ja pitkäaikaisen käytön seurauksena. AAS-aineisiin liittyvää tutkimusta on tehty jonkin verran, mutta AAS-aineiden vaikutuksista etenkin pitkäaikaisen käytön seurauksena ei ole tarkkaa tietoa. Tutkimuksen toteuttaminen aiheeseen liittyen on haastavaa tutkimuseettisten säädösten vuoksi. Tämän vuoksi aiheeseen liittyvät tutkimukset ovat suurimmaksi osaksi olleet poikkileikkaus- ja tapaustutkimuksia. Tämän systemaattisen kirjallisuuskatsauksen tavoitteena oli tutkia AAS-aineiden vaikutusta sydänterveyteen kuntosaliharjoittelijoilla. Aihetta tutkittiin vertailemalla AAS-käyttäjiä ja ei käyttäjiä toisiinsa. Molempien ryhmien jäsenet koostuivat aktiivisista kuntosaliharjoittelijoista, joista suurin osa oli kehonrakentajia. Tutkielman tarkoituksena oli tutkia AAS-aineiden vaikutusta vasemman kammion hypertrofiaan. Tutkittavina lopputulosmuuttujina tarkasteltiin vasemman kammion massaindeksiä (g/m2) ja vasemman kammion takaseinämän paksuutta/ulottuvuutta mittaavaa arvoa. Systemaattisen kirjallisuuskatsauksen haku suoritettiin 24.10.2023 kahteen eri tietokantaan, jotka olivat SPORTDiscus ja Medline (Ovid). Yhteensä hakutuloksia oli tiedonhaussa duplikaattien (10) poiston jälkeen 136 kappaletta. Lopulliseen katsaukseen tutkimuksia valikoitui molemmat tietokannat mukaan lukien kuusi kappaletta. Merkittävimpinä sisäänottokriteereinä, edellä mainittujen ryhmien ja lopputulosmuuttujien lisäksi, olivat kuntosalilla harjoittelijoiden välinen vertailuasetelma ja tutkimusasetelmana poikkileikkaustutkimus. Poissulkukriteereistä merkittävin oli riittämätön kuntosaliharjoittelun määrä. Tämän systemaattisen kirjallisuuskatsauksen tulosten perusteella AAS-aineiden käytöllä havaittiin olevan vaikutusta vasemman kammion hypertrofiaan kuntosaliharjoittelijoiden keskuudessa. Neljässä kuudesta katsaukseen valikoituneista tutkimuksista havaittiin päätuloksissa (vähintään 15 henkilön ryhmässä) tilastollisesti merkitsevää eroa lopputulosmuuttujissa. Tutkimuksissa mahdollista harhaa saattoi aiheuttaa AAS-aineiden testaamiseen liittyvät ongelmat. Ongelmana on se, että aikaisempi AAS-aineiden käyttö ei näy enää virtsatestissä, mutta AAS- aineiden mahdolliset haittavaikutukset saattavat edelleen olla havaittavissa sydämen ultraääni tutkimuksessa. Lisäksi ryhmien käyttöhistoria AAS-aineiden kanssa ei ollut samankaltainen. Esimerkiksi käyttöajanjakso saattoi vaihdella parista vuodesta jopa vuosikymmeniin. Myös kään AAS-aineiden käyttömääriä ei vakioitu samankaltaisiksi tutkimuksissa. Kirjallisuuskatsauksen perusteella voidaan todeta, että AAS-aineet voivat aiheuttaa vasemman kammion rakenteisiin hypertrofiaa. Jatkotutkimuksissa olisi tärkeää kiinnittää huomiota tutkimusten metodologiaan ja hyödyntää kultaisia standardeja AAS-aineiden testaamisessa ja lopputulosmuuttujien mittaamisessa. Lisäksi aiheeseen liittyviä pitkittäistutkimuksia tarvitaan lisää, jotta myös pidemmän AAS-käytön seurauksia ymmärrettäisiin paremmin.