Kokonaisarkkitehtuuri digitaalisen transformaation tukena - Salonen, Oliver (2024)
Digitaalinen transformaatio on pitkä ja monimutkainen prosessi, jonka takia monet organisaatiot epäonnistuvat transformaatiossaan. Digitaalisessa transformaatiossa organisaatiot hyödyntävät digitaalisia teknologioita muokatakseen tai luodakseen uusia liiketoimintamalleja ja prosesseja. Digitaalisen transformaation tukena voidaan nähdä perusteellisesti rakennettu kokonaisarkkitehtuuri. Kokonaisarkkitehtuuri sisältää periaatteita, metodeja ja malleja, joiden avulla kuvataan organisaation struktuuri, liiketoimintaprosessit ja tietojärjestelmät. Lisäksi kokonaisarkkitehtuurista saadaan selville organisaation nykytila, jota hyödyntäen organisaatio voi toimia muutostilanteessa. Tutkielmassa on tarkasteltu kolmea eri kokonaisarkkitehtuuriviitekehystä, jotka tarjoavat eri näkökulmia kokonaisarkkitehtuurin rakentamiseen ja hyödyntämiseen. Tutkielmassa kootaan yhteen kymmenen aiemmassa kirjallisuudesta esiin tullutta digitaalisen transformaation tapaustutkimusta. Niitä tutkimalla saadaan hahmotettua digitaalisen transformaation yleisimmät haasteet. Tutkielman lopussa näihin haasteisiin vastataan hyödyntäen kirjallisuutta ja kokonaisarkkitehtuuriviitekehyksiä. Tulokset osoittavat, että kokonaisarkkitehtuurin nykytilan dokumentointi antaa organisaatiolle valmiuksia toimia muutostilanteessa. Lisäksi liiketoiminnan ja IT:n yhdenmukaisuus edesauttaa päätöksenteossa ja resurssien säästämisessä. Muutosvastarinta ja puutteet digitalisaatioon liittyvässä osaamisessa ovat yleisimmät ja hidastavimmat tekijät digitaalisessa transformaatiossa. Aiemmassa kirjallisuudessa kokonaisarkkitehtuuria digitaalisen transformaation tukena on käsitelty puutteellisesti, mikä toi haastetta tutkielman tekemiseen. Toisaalta aukot aiemmissa tutkimuksissa lisäsivät tämän tutkielman tarpeellisuutta.