Mobiiliteknologian aiheuttama teknostressi korkeakoulussa - Parviainen, Teemu (2024)
Tässä tutkielmassa tutkitaan mobiiliteknologian aiheuttamaa teknostressiä korkeakoulu opiskelijoiden keskuudessa. Tutkimuksessa pyritään selvittämään, mitkä mobiiliteknologian piirteet aiheuttavat teknostressiä ja, millaisia vaikutuksia, sillä on opiskeluun. Teknostressin muodostuminen perustuu stressin peruskäsitteeseen ja se syntyy ihmisen ja teknologian välisestä vuorovaikutuksesta. Kielteiset kokemukset teknologian kanssa voi kuormittaa yksilöitä monella eri tavalla vaikuttaen akateemiseen tuottavuuteen ja pahimmillaan aiheuttaa opintojen keskeytymisen. Teknologian lisääntynyt käyttö korkeakouluasteen koulutuksessa on pakottanut opiskelijat suorittamaan kaiken akateemisen työnsä teknologiaa käyttäen. Yleisenä oletuksena on, että teknologiasukupolvea edustavat opiskelijat ovat immuuneja teknostressille. Tutkimuskirjallisuuden pohjalta toteutettiin laadullinen tutkimus, jossa hyödynnettiin teemahaastatteluita. Haastattelut toteutettiin 18–29-vuotiaille korkeakouluopiskelijoille, joilla oli negatiivisia käyttökokemuksia mobiiliteknologian kanssa. Tämän tutkimuksen perusteella korkeakouluopiskelijoiden kokemassa teknostressissä havaitaan monia samankaltaisia piirteitä, kuten aikaisemmissa tutkimuksissa on esiintynyt. Ilmoitusten runsaus ja siitä aiheutuvat keskeytykset nähdään tämän tutkimuksen pohjalta suurimpana haasteena opiskeluiden sujuvuudelle arjessa. Helppo pääsy mobiililaitteille koetaan ongelmallisena, sillä merkittävä osa opiskelusta tapahtuu kyseistä teknologiaa hyödyntäen.