Generatiiviset chatbotit suomalaisessa korkeakouluopiskelussa - Keilamaa, Lassi (2024)
Tämän tutkielman tarkoituksena on tarkastella generatiivisten chatbottien merkitystä suomalaisessa korkeakouluopiskelussa ja se keskittyy käsittelemään ilmiötä erityisesti korkeakouluopiskelijoiden näkökulmasta. Tutkielma pyrkii ensisijaisesti löytämään vastauksia siihen, miten chatbotteja käytetään korkeakouluopiskelussa ja miten korkeakoulut voivat hyötyä tästä tiedosta. Tutkielma tarkastelee myös chatbottien opiskelukäyttöön liittyviä ongelmia sekä haasteita. Älykkäiden, generatiivisia toiminnallisuuksia sisällään pitävien chatbottien suosio on havaittavissa erityisesti korkeakouluopiskelijoiden keskuudessa. Chatbottien lähes rajaton osaaminen yhdistettynä niiden kykyyn esittää vastauksensa luonnollisella kielellä tekee niistä erinomaisia työkaluja korkeakouluopiskeluun. Tutkimuksen tulosten mukaan chatbotteja käytetään erityisesti tiedonhaussa, vaikeaselkoisen sisällön selittämisessä sekä tekstinkäsittelyssä. Chatbottien olennaisimmat hyödyt liittyvät chatbottien nopeuteen, helppokäyttöisyyteen sekä siihen kuinka ne voivat tarjota uusia näkökulmia sekä palautetta käyttäjilleen. Chatbottien opiskelukäytön ongelmiksi mainittiin muun muassa ongelmat käyttäjien motivaatiossa, tiedon virheellisyys sekä puutteet niiden käyttötaidoissa. Korkeakoulut voivat hyötyä tutkimuksen havainnoista erityisesti chatbotteihin liittyviä käyttörajoituksia ja käyttöohjeistuksia suunniteltaessa.