Selkäkivun yleisyys ja yhteys suorituskykyyn yliolanlajeissa - Lehtonen, Venla (2024)
Selkäkipu, erityisesti alaselkäkipu, on yleinen terveysongelma sekä normaaliväestössä että urheilijoilla. On todettu, että fyysisen aktiivisuuden määrän ollessa suurta, riski altistua selkäkivulle suurenee. Yliolanlajeille tyypilliset selkärangan hyperekstensiot ja kiertoliikkeet kuormittavat tuki- ja liikuntaelimistöä, joka voi johtaa selkäkipujen tai vammojen kehittymiseen. Tämän takia oletetaan, että urheilijat, jotka harjoittavat toistuvasti yliolan liikkeitä, kokevat enemmän selkärangan rasitusta ja siten mahdollisesti enemmän selkäkipuja verrattuna muihin urheilijoihin. Kaikki yliolanlajit hyödyntävät kinemaattista ketjua siirtääkseen voimaa alaraajoista lantion kautta keskivartaloon ja siitä ylävartaloon voiman maksimoimiseksi. Pienikin häiriö kuten kipu voi mahdollisesti vaikuttaa voimien kehittymiseen ja liikkeen mekaanisiin ajoituksiin vaikuttaen liikkeen lopputulokseen yliolanlajeissa. Tämän tutkielman tarkoituksena oli selvittää selkäkipujen yleisyyttä sekä onko selkäkivulla vaikutusta suorituskykyyn yliolanlajeissa. Aiheita tarkasteltiin tarkemmin myös suomalaisessa keihäänheitossa.