Ketterän data-analyysin hyödyntäminen sosiaali- ja terveydenhuollon tietojohtamisen tukena - Lappalainen, Sari (2024)
Sosiaali- ja terveydenhuollon digitalisoituminen on herättänyt laajaa kiinnostusta datan hyödyntämisestä palveluiden kehittämisessä. Palveluissa kertyy monipuolista dataa ja siitä voidaan jalostaa tietoa tietojohtamisen tueksi. Teknologian kehittyminen ja sen mahdollistama tietopohja ovat kiinnittyneet tietojohtamisen paradigmaan. Datan hyödyntämisessä on kuitenkin omat haasteensa, kuten datan monipuolisuus, hitaus, eheys ja turvallisuus. Terveydenhuollossa datan tarjoamaa lisäarvoa ei myöskään aina tunnisteta, joten sitä ei osata aina käyttää. Ketterällä data-analyysillä pyritään vastaamaan näihin ongelmiin ja tuottamaan nopeasti ajankohtaista tietoa toiminnan kehittämiseksi. Ketterän data-analyysin asema sosiaali- ja terveydenhuollossa vaikuttaa epäselvältä. Tämä tutkielman tarkoituksena on tutkia, miten sosiaali- ja terveydenhuollossa hyödynnetään ketterää data-analyysiä tietojohtamisen tukena. Tutkimus on toteutettu systemaattisena kirjallisuuskartoituksena. Aineiston haku on suoritettu tietokantahakuina kolmesta eri tietokannasta: Scopus, ScienceDirect ja ACM Digital library. Aineistoon valikoitui lopulta 26 tieteellistä artikkelia tai konferenssijulkaisua. Tuloksissa tuli ilmi, että ketterää data-analyysia ei ole vielä kovin paljon tutkittu sosiaali- ja terveydenhuollon kontekstissa. Vain yksi artikkeli käsitteli ketterää data-analyysiä ja tutkittu menetelmä oli DataOps. Laajemmin katsottuna data-analyysi on kuitenkin ollut melko suosittu tutkimuskohde. Aiheen kiinnostavuus on kasvanut 2010-luvun loppupuolella ja aihetta on tutkittu globaalisti. Tulosten perusteella aihe on vielä vähänlaisesti tutkittu ja sitä olisikin syytä tutkia lisää.