Naisten raskausajan kokemuksia omasta päihteiden käytöstä ja tulevasta lapsesta - Sistonen, Sara (2024)
Kandidaatintutkielma on toteutettu kirjallisuuskatsauksena ja siinä tarkastellaan raskausaikana päihteitä käyttävien naisten kokemuksia liittyen omaan päihteiden käyttöön ja tulevaan lapseen. Teoreettisessa näkökulmassa käsitellään marginaalisuutta, naiserityisyyttä, päihdeongelmaa naisen näkökulmasta sekä raskausaikaista päihteiden käyttöä ja siihen saatavaa tukea. Tutkimusaineisto koostuu sekä kotimaisista että kansainvälisistä tutkimuksista. Analyysissa tulokset on jaettu kahteen osaan eli naisten kokemuksiin liittyen omaan päihteiden käyttöön sekä kokemuksiin liittyen tulevaan lapseen. Raskaana päihteitä käyttävien naisten raskausaikaiset kokemukset liittyen omaan päihteiden käyttöön liittyivät tuloksien mukaan vanhemmuuteen/äitiyteen, raskauden yllätyksellisyyteen, päihteettömyyden ja muutoksen tavoitteluun, raskausaikana syntyneisiin tunteisiin, päihteiden käyttöön raskausaikana sekä raskausaikana saatavaan tukeen ja apuun. Tulevaan lapseen liittyvät kokemukset taas painottuivat huoleen tulevan lapsen terveydestä, kehityksestä ja syntymän jälkeisistä vieroitusoireista, iloon tulevasta lapsesta, rakkauteen tulevaa lasta kohtaan sekä pelkoon tulevan lapsen huostaanottamisesta. Tämä kandidaatintutkielma lisää ymmärrystä ja tuottaa uutta tietoa raskausaikana päihteitä käyttävistä naisista ja heidän kokemuksistaan. Tutkielma myös tuo uutta näkökulmaa sosiaalityön tutkimukseen aiheen näkökulmasta, sillä tällä hetkellä tutkimusta on niukasti keskittyen juuri raskaana päihteitä käyttäviin naisiin.