Työurien johtaminen : tapaustutkimus valtion tutkimuslaitoksella - Louna, Katriina (2024)
Työurien ja työelämän muutos on viime aikoina herättänyt paljon keskustelua tutkijoiden ja asiantuntijoiden keskuudessa. Väestön ikääntyminen lisää organisaatioiden välistä kilpailua osaavista työntekijöistä, jolloin organisaatioiden on tärkeää onnistua motivoimaan ja pitämään kiinni nykyisistä työntekijöistä sekä onnistua houkuttelemaan organisaatioon uusia hyviä työntekijöitä. Tämän tutkimuksen tarkoituksena on yleisesti lisätä ymmärrystä työurajohtamisen käsitteestä, työurien johtamisesta ja työurien johtamiseen liittyvistä haasteista suomalaisessa työelämäkontekstissa, erityisesti tutkimus- ja asiantuntijaorganisaatiossa. Tutkimus toteutettiin laadullisena tapaustutkimuksena, jonka kohdeorganisaationa toimii eräs valtion tutkimuslaitos. Tutkimuksessa haastateltiin yhteensä 18 tutkimuslaitoksen työntekijää, 7 johtajaa ja 11 esihenkilöä. Aineisto analysoitiin aineistolähtöisen sisällönanalyysin avulla. Tutkimuksen tulokset heijastelevat aiemman tutkimuksen ja kirjallisuuden näkemyksiä organisatorisen työurajohtamisen ja kestävien työurien teemoista. Tutkimuksessa työurajohtaminen nähtiin pitkäjänteisenä toimintana, jossa tavoitteena on organisaation tavoitteiden ja yksilön toiveiden yhteensovittaminen sekä yksilöiden uralla kehittymisen tukeminen. Tutkimuksessa havaittiin, että työuria johdetaan tutkimus- ja asiantuntijaorganisaatiossa monenlaisten käytänteiden ja työkalujen avulla. Esihenkilöt ovat työurien johtamisessa keskeisessä roolissa. Työurien johtamisessa kohdataan useita haasteita. Haasteet voidaan jakaa organisaation toimintaan tai esihenkilötyöhön liittyviin haasteisiin.