Yrityksen tietoturvan kehittäminen tekoälyn avulla - Herrala, Mikael (2024)
Tekoäly on yksi nykypäivän tutkituimmista teknologioista tehokkuutensa ja valtavan potentiaalinsa ansiosta. Tekoälyn kehitys on mahdollistanut sen hyödyntämisen useilla eri aloilla, minkä seurauksena yritykset ovat alkaneet hyödyntämään sitä myös tietoturvan kehittämisessä. Tämän kanditutkielman tarkoituksena on perehtyä tekoälyyn ja yrityksien tietoturvaan, sekä tarkastella tekoälyn mahdollisuuksia erityisesti yritysten tietoturvan kehittämisessä. Tutkielma toteutettiin kirjallisuuskatsauksena, ja tiedonhaussa pyrittiin käyttämään tunnettuja ja luotettavia tietokantoja. Tutkielman tutkimuskysymys on: ”Millä tavoin tekoälyä voidaan hyödyntää yrityksen tietoturvan kehittämisessä?” Tutkimus koostuu kolmesta pääluvusta. Ensimmäisessä käydään läpi tekoälyn määritelmää, muotoja ja historiaa. Toisessa luvussa tutustutaan tieto-turvaan ja sen määritelmään. Kolmannessa pyritään vastaamaan tutkimuskysymykseen kahden ensimmäisen luvun pohjalta. Tutkielma nostaa esiin tekoälyteknologioiden mukanaan tuomat hyödyt, erityisesti yrityksien tietoturvan näkökulmasta. Tutkielman johtopäätöksenä voidaan todeta, että tekoälyä voidaan hyödyntää tietoturvan kehityksessä, ja sen rooli voidaan määritellä yrityksen tarpeiden mukaan. Mukautuvuus onkin tekoälyjärjestelmän suurin vahvuus. Tekoälyn käyttö ei kuitenkaan ole ongelmatonta, ja laaja-alainen tekoälyn hyödyntäminen edellyttää tekoälyteknologioiden jatkuvaa kehitystä.