Matala-asteisen tulehduksen yhteys liikunta-aktiivisuuteen, kehonkoostumukseen ja uneen 60–77-vuotiailla suomalaisilla - Teikari, Taru (2024)
Tämän pro gradu -tutkielman tarkoitus oli tarkastella matala-asteisen tulehduksen yhteyttä liikunta-aktiivisuuteen, kehonkoostumukseen ja itseraportoituun uneen 60–77-vuotiailla suomalaisilla naisilla ja miehillä. Lisäksi tarkasteltiin, onko liikunta-aktiivisuudella ja unen muuttujien välillä yhteyksiä. Matala-asteisella tulehduksella viitataan krooniseen inflammaatioon, joka on yhteydessä moniin sairauksiin. Matala-asteisen tulehduksen riskin on havaittu nousevan tyypillisesti ikääntymisen myötä, mutta siihen vaikuttavat myös esimerkiksi elintavat ja kehonkoostumus. Etenkin liikunnan on havaittu olevan matala-asteista tulehdusta hillitsevä tekijä. Sen tiedetään olevan kardiometabolisten eli sydämeen, verisuoniin ja aineenvaihduntaan liittyvien sairauksien lisäksi yhteydessä myös aivoterveyteen ja muistisairauksiin. Sen vuoksi aihealueen tutkiminen on tärkeää. Matala-asteista tulehdusta voidaan ilmentää verestä mitattavan C-reaktiivisen proteiinin (CRP) avulla. Kyseistä muuttujaa käytetään myös akuutin tulehduksen arviointiin, mutta sen ollessa vain vähän koholla 3–10 mg/l, voidaan puhua matala-asteisesta tulehduksesta. Tässä tutkimuksessa käytettiin alhaisten pitoisuuksien havainnointiin soveltuvaa herkkää CRP:tä (hsCRP).